zajlik a bővítés

2019.06.27. 07:00

Felújítva kerül végleges helyére a Gébárti Kézművesek Háza jurtája

A Gébárti Kézművesek Háza hamarosan befejeződő bővítésének leglátványosabb eleme az új jurtaház, amely félig a földbe mélyítve kínál majd állandó otthont a nemezsátornak.

Magyar Hajnalka

Pótolnak minden varrást, s újjal váltják ki a tönkrement nemez „alkatrészeket Fotó: Pezzetta Umberto

Mielőtt azonban a munkálatok befejezéseként beköltözne kiállítótermébe a honfoglalás kori lakhely 20. századi mása, reparálásnak és tisztításnak vetik alá szakértő kezek.

A több mint húsz évvel ezelőtt készített, hat méter átmérőjű fejedelmi sátor nagy igénybevételnek kitett elemeit rendszeresen renoválták eddig is a nyári jurtafelújító táborok keretében, s ez történik a héten is. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület önkéntesei, valamint a Kézművesek Háza komplex szakkörének tagjai máris munkába vették a vaskos nemezlapokat.

Pótolnak minden varrást, s újjal váltják ki a tönkrement nemez „alkatrészeket Fotó: Pezzetta Umberto

– Nagy öröm számunkra, hogy állandó helyet kap a jurta, hiszen így nem kell minden szezonban lebontanunk, majd raktárban tárolnunk a nemezlemezeket, ami egyáltalán nem tett jót az állapotuknak – osztja meg velünk Devecz Zsuzsa, az egyesület szakmai munkatársa.

– A héten az önkéntesek pótolnak minden elbomlott varrást, rögzítést, gyapjúfonatot, statikai fülecset, újjal váltják ki a tönkrement nemez „alkatrészeket”, továbbá felfrissítik a padozatot takaró szöszösödő nemezlapokat. A belső díszítés, berendezés kevésbé szorul megújításra, hiszen azok zöme védett helyen, a jurta kör alakban felállított rácsos belső falán, a keregén volt elhelyezve.

 

– A külső lapok használat közben mindeddig ki voltak téve az időjárás viszontagságainak, ezeket kell elsősorban rendbe tennünk – kapcsolódik Horváth Éva nemezkészítő, a komplex szakkör vezetője. – A jurta sokszor megázott, sáros lett, de ennél is nagyobb veszélyt jelentett az összegöngyölt tárolás. A szellőzés hiánya miatt ugyanis könnyen elszaporodtak benne a molyok és az atkák, ezektől mindenképpen meg kell szabadulnunk. Ha végzünk a helyreállítással, száraz gőzös tisztításon esnek át a lapok, ami eltávolítja a szennyeződést, s elpusztítja a kártevőket is.

A jurta kiállítva még sokoldalúbban szolgálhatja a ház és az egyesület céljait, gyakorlatilag bármikor helyszínül szolgálhat előadások, honfoglalás kori életmódot illusztráló interaktív gyerekfoglalkozások megtartásához, illetve a jurtához kötődő kézművesmesterségek bemutatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában