római katolikus barokk templom

2019.06.26. 10:00

Befejeződött a templom felújítása Bánokszentgyörgyön

Befejeződött a dél-zalai templom Szent György tiszteletére felszentelt római katolikus barokk templomának felújítása.

Horváth-Balogh Attila

A megújult templom a település dísze Fotó: HBA

Mint arról korábban beszámoltunk: az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával került sor az 1787-ben épült Isten háza külső felújításának utolsó fázisára.

A megújult templom a település
dísze Fotó: HBA

Decs István plébános elmondta: ő 1980-ban érkezett Bánokszentgyörgyre, azóta folyamatosan történtek renoválások. A templom tornyán vörösrézre cserélték a hagymakupolát, 1985–86-ban elvégezték a vakolat javítását, majd a tető következett, 46 köbméternyi fát építettek be a Városlődről érkezett sváb mesterek. Hét évvel ezelőtt a belső felújítást végezték el, két esztendeje pedig szintén vörösrézzel borították be a szentély feletti tetőrészt.

Mint az atya jelezte, most a Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Székely János szombathelyi megyés püspök által támogatott 15 millió forintos nyertes pályázat keretében műemlékvédelmi irányítás mellett sor került a vizesedés miatt fellazult vakolat leverésére, szárító vakolatra történő cseréjére, továbbá a templom szilikátos külső festésére. A csapadékvíz-elvezetés érdekében dréncsöveket fektettek le; s nem utolsósorban elvégezték a templom környezetében a tereprendezést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában