Kalandpark és sípálya

2019.06.19. 11:30

Az egerszegi önkormányzat elfogadta az alsóerdei fejlesztés végleges tervét

Elfogadta az önkormányzat az alsóerdei fejlesztés végleges tervét, eldőlt, milyen létesítményeket építenek a területen.

Szabó Judit

A napközis tábor területén elsősorban közcélú szabadidős létesítmények lesznek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Modern Városok Program és a TOP program finanszírozásával

Az önkormányzat a Modern Városok Program és a TOP program finanszírozásával, összesen nettó 2,85 milliárd forintból tervezi megvalósítani a fejlesztést, a sport- és re­kreációs központot.

A program az eredeti tervekhez képest többször módosult, míg ez év májusában a támogató szervezetekkel lefolytatott egyeztetések során véglegessé vált, s a zalaegerszegi közgyűlés is rábólintott. Az egykori napközis tábor területén TOP-forrásból kalandparkot alakítanak ki mászó- és csúszópályákkal. Itt lesz a sípálya is, valamint a sí- és kalandpark épülete.

TOP-forrásból finanszírozzák a járdaépítést és a közlekedésszervezést a napközis tábor északi oldalán, s forgalomosztályozós, balra kanyarodó csomópontot alakítanak ki. Minderre a TOP programból 1,5 milliárd forintot költenek.

A napközis tábor területén elsősorban közcélú szabadidős létesítmények lesznek
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

1,35 milliárd forintot fordítanának a projektre

A Modern Városok Programjának keretéből nettó 1,35 milliárd forintot szeretnének fordítani a projektre. A tervezési díjat, a teljes kivitelezésre vonatkozó organizációt, a terület előkészítését, a bontásokat és a tábor területén lévő fedett beálló áthelyezését finanszírozzák ebből, továbbá a táborban a térvilágítást, az utak és járdák kialakítását, a csapadékvíz-elvezetést, a közműépítést és a biztonságtechnikát. A létesítményt bekerítik, utcabútorokat és szobrokat helyeznek el, parkosítanak, parkolót építenek, kialakítják a központi épületet és a KRESZ-parkot. A területen multifunkcionális sportpálya, kültéri kosárlabdapálya, felújított füves sportpálya, rekortán futópálya és salakos kerékpárpálya épül, lesz lelátó is, valamint kültéri edzőpark és szenior játszótér.

Játszóteret nemcsak az időseknek, hanem a kisgyerekeknek is kialakítanak, és felújítják a kerékpárutat, aminek a közvilágítására is költenek. Mindez az 1,35 milliárdos keretből készül el, s ebben van benne az alsóerdei önkormányzati vendégház felújításának a költsége, a lőtérre fordítandó forrás és a TV-torony, valamint a környezetének a felújítása.

A véglegesített program kisebb léptékű és olcsóbb, mint az eredetileg tervezett, amire nem lett volna elegendő a pénz, és állami erdőterületeket kellett volna igénybe venni hozzá. Így most az alsóerdei fejlesztés nem elsősorban turisztikai célú lesz, hanem a lakosság kikapcsolódását szolgálja, sportolási lehetőségeit bővíti. Idegenforgalmi hatása a Turisztikai Ügynökség állásfoglalása szerint elhanyagolható lesz, így a projekt szakpolitikai felelős szerepét a Miniszterelnöki Kabinetirodától átvette az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkársága, amely a tábor területén megvalósuló fejlesztéseket támogatandónak tartja.

Ami a korábban tervezett beruházások közül elmarad még a márciusi közgyűlés döntése szerint, az egyebek mellett a Zipline-csúszda megépítése. Ez a TV-toronyból vezetett volna a napközis táborba, s a kötélpályán kötelek, beülők és karabinerek segítségével lehetett volna függeszkedni és lecsúszni. A TV-torony ehhez szükséges megerősítése és felújítása azonban önmagában 1,9 milliárd forintba került volna a tervezői becslések szerint, így erről lemondott az önkormányzat. Eltekintettek a bobpálya és a körforgalom kialakításától is, nem lesz drótköteles kalandpálya az Alsóerdőn, és az Euroline csúszda sem valósul meg. A beruházás végül önkormányzati területekre korlátozódik, az ismertetett műszaki tartalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában