LADIK

2019.06.04. 07:00

A vasi csapat nyerte a régiós Ladik-döntőt

Az idén 13. alkalommal megrendezett Ladik (Lapot a diákoknak) elnevezésű többfordulós médiavetélkedő régiós döntőjében Fejér, Vas, Zala és Veszprém megye legjobb csapatai mérkőztek meg a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban.

NA

Munkában a későbbi győztes csepregi Horváth János Általános Iskola Médiász csapatának tagjai Fotó: Penovác Károly

A lapcsoport vetélkedőjének célja többrétű. Egyrészt igyekszik megszerettetni az újságolvasást az általános iskolák 7–8. osztályos tanulóival, továbbá segítséget nyújt nekik a hírek világában való eligazodáshoz, és igyekszik bevezetni őket az újságírás műfaji ismereteibe.

A régiós döntőbe ötfős csapatok jutottak be, minden megyéből a legjobbak. A fődíjért, a százezer forint értékű utalványért Fejér megyéből a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Mégnincs elnevezésű csapata, Vasból a csepregi Horváth János Általános Iskola Médiász csapata, Zalából a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola Ceruzakoptatók csapata, míg Veszprém megyéből a herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Okosokk csapata szállt harcba.

Munkában a későbbi győztes csepregi Horváth János Általános Iskola
Médiász csapatának tagjai Fotó: Penovác Károly

A résztvevők indításként csapatindulót írtak és adtak elő a zsűrinek, melyben ott volt Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete Olvasásra-nevelési Bizottságának elnöke, Bárány Margit, a Mediaworks Hungary Zrt. support managere és Borsos Renáta, a veszprémi Napló újságírója. A folytatásban a tanulók többek közt írtak olvasói levelet, tudósítást és jegyzetet; aztán kipróbálhatták magukat a korrektor és az online szerkesztő szerepkörében is. Gyors észjárásukat villáminterjú készítésével bizonyították. A zsűri dolga nehéz volt, a csapatok végig szinte fej fej mellett haladtak.

Jánossy Gábor értékelésében kiemelte a diákok felkészültségét, tárgyi tudását. Építő jellegű kritikáját a fejlődés reményében fogalmazta meg. Az első helyezésnek a Vas megyei Médiász csapata örülhetett, akik elmondták: jól ismerik napilapjukat, kedvelik a naponta megjelenő jegyzetet, iskolájukban pedig két éve szerkesztik és írják a suliújságot. Második helyen a zalai Ceruzakoptatók, míg harmadikon a Veszprém megyei Okosokk végeztek.

Ajándék nélkül senki sem távozott, és a délután folyamán a diákokra felhőtlen játék is várt a kalandparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában