Eleven múlt

2019.05.14. 16:21

Régmúlt idők hangulatát idézték vissza a Festetics-bálon

Ünnepi megnyitó, gálavacsora, zene és tánc- régi korok mulatságait elevenítette fel a Pelso társaság a Festetics-bállal, melynek a kastély adott otthont. Az eseményen a nemesi család előtt is tisztelegtek.

Keszey Ágnes

A 11 éve alakult Pelso társaság rendszeresen szervez kulturális, történelmi és helytörténeti programokat, hogy a keszthelyi, hévízi és környékbeli érdeklődőket a kultúra nyelvén szólítsa meg, színesítse a társasági palettát és szorosabbra fűzze a résztvevők térséghez való kötődését. A borvacsorák, irodalmi estek, kulturális programok után tavaly az első, most szombaton második Festetics-bált rendezték meg, hogy hangulatában és tradícióiban felelevenítsék a százötven évvel ezelőtti nemesi Magyarország ünnepnapjait. Céljuk, hogy a régi korok emlékeit felidézve, értékeit megőrizve, hagyományteremtő szándékkal olyan társasági esemény alapjait rakják le, mely a jövőben várva várt társasági-kulturális eseményként a balatoni fürdőszezon kezdetét is jelentse. A megnyitón dr. Kukorelly Pál, a Pelso társaság korelnöke mondott köszöntöt, majd az est háziasszonya, Debrei Zsuzsanna tolmácsolta a bál fővédnöke dr. Festetics György sorait, aki nem tudott jelen lenni az eseményen.

Horváth Imre, a Pelso társaság elnöke nyitotta meg a bált

-Itt születtem és édesapám 1945-ben bekövetkezett halála után én lettem a hitbizomány és a kastély örököse. 1944-ben – az előre látható sajnálatos események bekövetkezése előtt -édesanyámmal elhagytuk a kastélyt és az országot. 1987-ben léptem be újra Magyarországra és láttam újra a kastélyt. Azóta gyakran hívnak és én szívesen jövök mindig, ha időm és egészségem engedi. Örömmel látom, hogy a kastély mindig szépül: jó látni, hogy a mostani vezetőség mindent megtesz, hogy ezt a gyönyörű épületet ne csak megőrizze az utókornak, hanem a mai kihívásoknak megfelelően, a XXI. századi technikával is lépést tartson -hangzottak el dr. Festetics György gondolatai. A bált Horváth Imre, a Pelso társaság elnöke nyitotta meg.

Keringőt táncoltak a Gála társastánc klub tagjai

-Szeretnénk, ha erről a bálról ne csak Keszthely és ne csak a környék tudjon, hanem a régión kívül egész Magyarország – emelte ki, kérve a résztvevőket, hogy vigyék messze a bál és a Festetics-kastély hírét, majd megemlékezett a nemesi családról.

 

-Adtak nekünk egy Georgikont, Helikoni ünnepségeket, egy kastélyt, egy matériát és egy szellemi miliőt, amivel élni kell – hangsúlyozta Horváth Imre, akinek beszéde után a Gála Társastáncklub táncosai keringőztek. A gálavacsorán az arisztokrata környezethez illő teríték várta a bálozókat, akik egy hévízi hotel séfjei által készített étkeket és hozzájuk illő borokat fogyasztották el. Az esten Tar Ferenc történész emlékezett meg a 200 éve elhunyt Festetics Györgyről, akit a nemesi család legnagyobb tagjaként említett. Az énekesnő Nika fellépése után pedig kezdetét vette a hajnalig tartó bál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában