Átmeneti volt a probléma

2019.05.10. 09:00

Olvasói panasz: Miért kell sokat várni a laborvizsgálatra a Szent Rafael Kórházban?

Olvasónk, Sipos Zoltánné a Zala Megyei Szent Rafael Kórház rendelőintézetében működő laborral kapcsolatban jelzett panaszt szerkesztőségünkben.

Magyar Hajnalka

Forrás: Facebook

Fotó: Szent Rafael Kórház

Mint elmondta, április 10-én kért időpontot telefonon vérvételre, s legnagyobb megdöbbenésére április 26-ra kapott. Érthetetlennek és elkeserítőnek nevezte, hogy több mint két hét után juthat csak hozzá az ellátáshoz. Ez az intervallum még akkor is nagyon hosszú, ha közben a húsvét miatt két munkanap kiesett.

Olvasónk érdeklődött a laborban is a hosszas várakozás okáról, ahol azt a választ kapta, hogy új berendezések érkezése és beüzemelése miatt egy ideig valóban korlátozott kapacitással tudtak csak működni, ám ez a probléma már elhárult.

Olvasónk tudni szeretné, mennyire vált be a laborban az új időpontkéréses rendszer.

Olvasónk észrevételeit április 10-én továbbítottuk a megyei kórházhoz, ahonnan az alábbi választ kaptuk: „A központi laboratóriumban két automata gép végzi a kémiai vizsgálatokat. Az egyiket kicseréltük, így átmenetileg csak egy analizátor állt rendelkezésre. Az új eszköz üzembe állítása és betanítása másfél hetet vett igénybe, így a szűkebb kapacitás miatt csökkenteni kellett a vizsgálati mintaszámot. Az üzembe állítás és a munkatársak betanítása megtörtént, így ismét teljes kapacitással működik a labor és fokozatosan visszaáll a rövidebb előjegyzési idő.

A szakmai előírásoknak megfelelően a fekvőbeteg-ellátás igényét, valamint a járóbetegek sürgős vizsgálatát haladéktalanul elvégeztük. Azon páciensek esetén, akiknél a sürgősségi vizsgálat nem volt indokolt, a szokottnál hoszszabb várakozási időt kellett érvényesítenünk. A kéthetes intervallum ilyen esetekben egészségügyi kockázatot nem jelent. A várakozás, az előjegyzés, a szolgáltató szektorban is természetes, bár tudjuk, hogy minden igényt a lehető leghamarabb szeretnének teljesíttetni az érintettek.

A labor előjegyzéses rendszerű működése kapcsán rengeteg pozitív tapasztalatunk van. A zsúfoltság csökkent, munkatársaink leterheltsége egyenletesebbé vált. Kaptunk levelet, melynek feladója megköszönte, hogy adminisztrációval együtt 5 perc alatt végzett a vizsgálattal, míg korábban 30–45 percet is várakozott. Tudni kell, hogy akik csak széklet- és vizeletmintát hoznak, előjegyzett időpont nélkül leadhatják a laborban. Fel kell hívnunk pácienseink figyelmét, hogy az előjegyzett időpontnál jóval korábban felesleges megjelenniük, mert soron kívül nem tudjuk elvégezni vizsgálatukat.

A rendszer működését folyamatosan figyeljük és korrigáljuk, hogy minél gördülékenyebbé váljon az ellátás.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában