A járműipari tesztpálya az otthona

2019.05.25. 07:00

Megnyílt a III. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás Zalaegerszegen

Benépesült pénteken a járműipari tesztpálya fogadóépülete és a mellette levő terület, valamint egy 1200 négyzetméteres rendezvénysátor is, ahol a járműipar és a hozzá kapcsolódó iparágakat képviselő gyártók, fejlesztések kaptak helyet. Megnyílt a III. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás, Konferencia.

Hajdu Péter

Átadták az elektromos töltőállomásokat. A képen balról Vigh László, Balaicz Zoltán, Weingartner Balázs, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

A megnyitón Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy a korábban a sportcsarnokban tartott Mobil kiállítás méltó végleges helye a ZalaZone járműipari tesztpálya, amelynek első ütemét hétfőn adta át Orbán Viktor miniszterelnök.

A polgármester beszédében felidézte a folyamatban levő, s a város életére nagy hatású kiemelt beruházásokat, szólt a megyeszékhelyen gyarapodó munkahelyekről, és reményét fejezte ki, hogy a szakkiállításon és konferencián megjelent szakemberek, üzletemberek sokszor eljönnek még a városba. Vigh László ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos megköszönte a tesztpálya létrehozásában közreműködők segítségét. Kiemelte a Szabadics Zrt. kivitelezésben végzett munkáját, és miniszteri biztosi elismerő oklevelet adott át Szabadics Zoltánnak, a társaság elnökének. Majd elmondta, mindaz a fejlesztés, amit elkezdtek Zalaegerszegen, a jövőnek szól. A tesztpálya is, aminek az építését szeretnék 2020-ben befejezni, de a képviselő hozzátette, soha nem készülhet el véglegesen, mert a létesítményt a jövő kihívásainak megfelelően fogják alakítani, fejleszteni.

Átadták az elektromos töltőállomásokat. A képen balról Vigh László, Balaicz Zoltán, Weingartner Balázs, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is köszöntötte a megnyitó résztvevőit, és közölte, hogy az NKFIH idén 90 milliárd forintnyi kutatás-fejlesztési innovációs pályázati alapot hirdetett meg, továbbá szólt a pályázataik jelentőségéről.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a járműközlekedés jövőjéről osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Előadásában szólt a járművek energiaforrásának, s ezzel összefüggésben a különböző hajtásláncok alkalmazásának változásáról, az önvezető járműfejlesztések jelentőségéről, illetve arról, hogy ebben a folyamatban milyen helyet foglal el Magyarország. Elmondta: több éve létrehozták azokat a technológiai platformokat, amelyek e munka folytatásához szükségesek. Ennek kapcsán szólt az Ipar 4.0-ról, az 5G koalícióról és a tavaly létrehozott Mesterséges Intelligencia Koalícióról.

A tesztpálya területén hat csatlakozási ponttal rendelkező három elektromos töltőállomást helyeztek üzembe, amelyeket Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár adott át.

A délután folyamán szakmai előadások hangzottak el, ma pedig egész nap várja a látogatókat a Mobil 2019.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában