Hamar tönkremehetnek

2019.05.03. 14:00

A hulladékgyűjtő edények helyes használatára kérik a kanizsai lakosságot

A társasházaknál kihelyezett hulladékgyűjtő edények karbantartása is a közszolgáltató feladatai közé tartozik. A speciális tűzihorganyzott lemezből készült tárolók gyakran a nem megfelelő hulladékelhelyezés során sérülnek, ekkor javításra van szükség.

Benedek Bálint

Molnár Balázs (balról) és Bogdán László 1100 literes edényt ürít ki. Évente 60-at kell cserélni Fotó: SZA/Zalai Hírlap

A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft.-nél megtudtuk: a társasházaknál kihelyezett 770 és 1100 literes, fékkel, leeresztődugóval és ürítőcsappal ellátott edényekre alapvetően hét év garancia van, de normál, megkímélt használat mellett ez több is lehet.

– Nagykanizsán jelenleg 487 társasház található, ezeknél az említett edénytípusból 337 darabot használunk – mondta Molnár-Rodek Bernadett szolgáltatási és értékesítési igazgató. – Éves szinten közel 60 darab teljes cseréje szükséges, s legalább ennyit kell a helyszínen megjavítanunk. Sajnos nem csak az élettartam lejárata miatt. Sok esetben a nem megfelelő és rosszul elhelyezett hulladék okoz gondot, vagy a nyitva hagyott tető miatt az edénybe kerülő folyadék korrózióhoz vezet.

A szakember hozzátette: az sem használ, ha a teletömött edényekre erőltetve rácsukják a tetőt. Ezzel a tető sérülhet, gyakran letörik a fogantyú, a tetőmozgató rugó eltörhet, kiakadhat. Az edények túltöltését megfelelő szelektálással el lehet kerülni, hiszen gyakran dobnak hasznosítható papírt és műanyagot ezekbe a tárolókba.

A kommunális gyűjtőedénybe kidobott elemek, elektromos berendezések gyorsítják az elhasználódást. A cég tapasztalatai szerint előfordul az is, hogy parkolóhely felszabadítása miatt úgy rángatják el az edényeket, hogy közben a féket nem oldják ki. A társasházaknál kihelyezett edények közterület-használati engedélyét és helyét minden esetben a Via Kanizsa Nonprofit Zrt. határozza meg, így azokat nem szabad elmozdítani.

– A korrózió okozta lemezcsere olykor több tízezer forintba kerül – folytatta Molnár-Rodek Bernadett. –Vannak olyan hibák, melyeket a helyszínen javítunk, de ha ez nem lehetséges és szállítani kell az edényt, akkor a javítási mellé még szállítási költség is társul. Ezért is rendkívül fontos az edényzet megfelelő használata, és arra kérjük a lakosságot, hogy csak az oda való, háztartási hulladékot helyezzék el benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában