A tavaszi vízreszálláskor találták meg a négy tojást

2019.05.11. 11:30

A horgony mellé fészkelt a vadkacsa Vonyarcon

Nem példa nélküli a madárvilágában, hogy egy pár extrém helyre fészkel – amint történt a Balaton-parti falu Marina kikötőjében is.

Varga Andor

A tojások: a 4-ből egy eltört

Fotó: MME

A telet a parton töltő egyik vitorlás horgonykamráját szemelte ki „gyerekszobának” egy vadkacsapár. A tojásokat a tulajdonosok a tavaszi vízre szálláskor fedezték fel, és jelezték az esetet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai titkárának.

Az egyik vadkacsaszülő éppen elhagyja a fészek-horgonykamrát.
Fotó: MME

– Időről időre előfordul, hogy madarak különleges helyen fészkelnek, a folyamat törvényszerű, hiszen az ember is egyre több természetes élőhelyre nyomul be – fogalmazott Darázsi Zsolt. – Emlékezetes eset volt néhány éve, amikor egy tőkésréce-pár Budapesten, egy bérház negyedik emeleti erkélyén egy üres virágcserepet foglalt el. Ott a költés is rendben lezajlott, itt azonban erre nem volt esély, hiszen a vitorlás kifutott a vízre, a szülők pedig magukra hagyták a tojásokat.

A tojások: a 4-ből egy eltört
Fotó: MME

Konklúziónak pedig talán megteszi: járjunk nyitott szemmel, amikor tavasszal újra birtokba veszünk télen kevéssé háborgatott helyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában