KIállítás

2019.04.26. 07:00

Székelyföld kincsei az Egervári Várkastélyban

Vándor székely címmel nyílt kiállítás az Egervári Várkastélyban, mely a székelység tárgyi hagyatékát mutatja be.

Magyar Hajnalka

Bálinth Zoltán gyűjteménye közel húsz esztendeje járja az országot Fotó: egervári önkormányzat

A viseletek, eszközök, írásos emlékek a székelység gazdag örökségét bizonyítják. A várkastély falain és tárlóiban a Székelyföld magyarok lakta falvainak egykori világa elevenedik meg. A kiállított anyag az erdélyi Bálinth Zoltán több évtizedes gyűjtőmunkájának eredménye, melyet országszerte vándorkiállításokon mutat be. Bútorok, használati tárgyak, vallási emlékek, dokumentumok, viseletek bizonyítják a székelyek gazdag örökségét.

Bálinth Zoltán gyűjteménye közel húsz esztendeje járja az országot Fotó: egervári önkormányzat

A rendezvényen Gyerkó Gábor polgármester köszöntötte az érdeklődőket, majd Balázs Henriett énekei színesítették a megnyitót. A gyűjtőről és a gyűjteményről Raskóné Déri Erzsébet, a kiállítás mentora adott bővebb tájékoztatót.

A vándorkiállítás közel húsz esztendeje járja az országot. A tárgyak gyűjtője, Bálinth Zoltán a Háromszék megyében lévő Árkos szülötte. Gyermekkorában árvaságra jutott, az asztalos szakmát tanulta ki, majd Marosvásárhelyen a népfőiskola néprajz-népművészet szakát végezte el. A gyűjtemény mára meghaladja a 7000 darabot.

Székelyföld kincsei nyitvatartási időben, május 26-ig tekinthetőek meg az Egervári Várkastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában