Megszólat „Csácsbozsoknak harangja” is

2019.04.08. 07:53

Minőségi fehér borok a 17. Csácsbozsoki borversenyen

A Csácsbozsoki borversenynek rangja van Zalaegerszegen, ezt bizonyítja, hogy már más Egerszeg környéki hegyekről is hoztak mintákat a szőlősgazdák bírálásra, április 6-án szombaton, amikor is a 17-ik megméretésre került sor.

Győrffy István

Herkliné Ebedli Gyöngyi a városrész önkormányzati képviselője adta át az okleveleket, ezúttal Magyar Zoltánnak, aki Csácsbozsok legjobb borát hozta el a versenyre

A rendezők – a csácsbozsoki településrészi önkormányzat, a helyi művelődési ház, az Évgyűrűk Nyugdíjas Klub, valamint, az Izsák Imre Általános Iskola igazán kitettek magukért, ünnepélyes külsőségek közepette fogadták a gazdákat az iskola aulájában.

A verseny zsűrije: (bj) dr. Lőrincz Zsolt, Sabján Károly, Szabó lászló elnök, Bedő Tibor, Sebestyén Sándor, Rába Szilárd

Lukács Péter a borverseny életre hívója megnyitójában elmondta, hogy maga sem gondolta volna 2002-ben, amikor egyik barátjával megszervezték az első versenyt, hogy ilyen jelentős fejlődés történik a környék bortermelésében az elkövetkező években, ami ennek a megmérettetésnek is köszönhető. Mindig szerveztek szakmai előadásokat, s olyan bírálókat fogadtak, akiknek nevük van a szakmában. Így történt ez most is, hiszen a zsűriben, melynek elnöke ezúttal is Szabó László volt helyet foglalt Sabján Károly, Sebestyén Sándor, dr. Lőrincz Zsolt, Bedő Tibor, és Rába Szilárd. A szakmai előadást Sabján Károly tartotta, aki elmondta, hogy aki szőlőtermelésbe fog, annak tudni kell, a szőlőben nincs szünet, a növény, illetve a bor egész éven át feladatot ad, arról folyvást gondoskodni kell függetlenül attól, hogy nyár van vagy tél. Az előadás mindazokról a feladatokról, a felmerülő problémák megoldásáról szólt, amivel a gazdák évközben találkozhattak.

A minták átvevői a zsűri elnökkel, Lukács Péter a verseny életre hívója, Kiss Ferencné és Éltes Márta

A bírálatról, s a hozott bormintákról Szabó László elmondta, az idei borversenyek tapasztalatait is figyelembe véve, a fehérborok tekintetében a csácsbozsoki volt eddig a legszínvonalasabb, ahol részt vett a bírálatokban, de nem kell szégyenkezni a vörösbort termelőknek sem. Olyan bor, amelynek durva hibái voltak, nem került az ítészek elé. Összesen 81 mintát vettek át a délután folyamán a szervezők, jelsül Lukács Péter, Kiss Ferencné és Éltes Márta, melyek közül 60 volt a fehér bor, 21 a vörös. A fehérborok közül 24 kapott arany minősítést, 26 ezüstöt, 8 bronzot, s két bor lett okleveles. A vörösborok közül 9 volt az arany érmes, 6 az ezüst, 4 bor kapott bronz minősítést, kettő pedig oklevelet. Csácsbozsok legjobb bora Magyar Zoltán Valentinja lett.

Herkliné Ebedli Gyöngyi a városrész önkormányzati képviselője adta át az okleveleket, ezúttal Magyar Zoltánnak, aki Csácsbozsok legjobb borát hozta el a versenyre

Magyar Zoltán elmondta, hogy a Csácsi-hegyi kápolna közelében van a szőlője, ötszáz tőt gondoz. Eredetileg gépész végzettségű, de már évtizedek óta próbálja legjobb tanácsokat megfogadva gondozni a kertjét.

Végzetül essen szó arról is, hogy az Évgyűrűk Nyugdíjas Klub gondoskodott a kellő hangulatról, dalköre nagy tetszést aratva, ezen az esten mutatta be először a városrész himnuszának szánt dalt, amelyet Berta Csaba versére komponált Varjasi Gábor a dalkör instruálója, címe Csácsbozsoknak harangja.

 

Az est, amelyen megvendégelték a gazdákat, vidám borkóstolóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában