Fejlesztések

2019.04.17. 07:00

Közösségi hűtőház épül Zalaszentgróton

Elkezdődött a közösségi hűtőház megvalósítása és az iparterület közműfejlesztése Zalaszentgróton.

Szabó Judit

Készül a szennyvízcsatorna az iparterületen

Fotó: Szabó Judit

Az önkormányzat 2016-ban, a TOP programban pályázatot adott be az öthektáros önkormányzati ingatlan infrastruktúra-fejlesztésére, az áram-, ivóvíz-, szennyvízhálózat és az út kiépítésére, 188 millió forint támogatást igényelve. Ugyancsak támogatást kért egy közösségi hűtőház kialakítására, hogy a környékbeli termelők helyben tárolhassák a terményeiket. Sokan foglalkoznak almával, elsősorban az ő igényeik kielégítésére született meg a hűtőház ötlete. A létesítményben a gazdák nem piaci áron, hanem önköltségen tárolhatják a zöldséget, gyümölcsöt. Az épületre és közműveire 217 millió forintot kért az önkormányzat.

Készül a szennyvízcsatorna az iparterületen
Fotó: Szabó Judit

– Az iparterület infrastruktúra-fejlesztésére igényelt 188 millió forintból 90 milliót nyertünk el, míg a hűtőházra 190 millió forintot kaptunk – ismertette Baracskai József polgármester. – Az elképzeléseinket a tervek módosításával és úgy tudjuk megvalósítani, hogy önkormányzati forrásból hozzátettünk pénzt a projekthez.

A kivitelezés elkezdődött, a víz- és a villamos hálózat elkészült, a szennyvízhálózat jelenleg épül, s a hűtőháznak az alapjai vannak meg. A közműfejlesztést és az épületet szeptember 30-ig kell befejezni. A hűtőcsarnokban kétféle hűtési technológiát akartak alkalmazni, de maradnak a hagyományosnál, anyagi okok miatt. A csarnokban külön helyiségeket alakítanak ki a válogatási, mosási és csomagolási folyamatoknak, s lesznek irodák is. A hűtőházat az önkormányzat vagy a város cége fogja üzemeltetni. Baracskai József elmondta, hogy a leendő csarnok mellett vannak még szabad területek, várják a befektetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában