Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége

2019.04.05. 07:00

Hősök és áldozatok a II. világháborúban

Április 4. alkalmából rendezett megemlékezést csütörtökön a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Zala megyei és zalaegerszegi szervezete a szovjet katonai temetőben.

Magyar Hajnalka

Drága dolog a szabadság, hangoztatta Hóbor József Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A megemlékezésen Hóbor József, a MEASZ Zala megyei elnöke idézte fel a 74 évvel ezelőtti eseményeket. Mint mondotta, hazánk felszabadításának évfordulóját ma kevesen ünneplik, pedig kötelességünk fejet hajtani a II. világháború magyar és külföldi hősei és áldozatai előtt. Drága dolog a szabadság. Magyarország területén mintegy 500 ezer áldozatot követeltek a harcok, légicsapások, számos nemzet soraiból. A szovjet temetőben 200-an nyugszanak, többségük a húszas évei elején járhatott, amikor eljött meghalni azért, hogy nálunk véget érhessen a háború.

Drága dolog a szabadság, hangoztatta Hóbor József Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A szónok kitért arra: tény, április 4. egyben a megszállás kezdete is, hiszen Magyarország hadban állt a Szovjetunió­val. De mi vezetett el idáig? Felidézte a kor sokak által vitatott politikai döntéseit, a magyar katonák doni tragédiáját. Aki szereti a szabadságot, emlékezik – mondta. A halott katonák, ápolónők a sírból jogosan követelik meg a főhajtást.

Ezt követően Hegyi Gyula, az MSZP alelnöke emlékezett, majd a résztvevők maroknyi csoportja megkoszorúzta az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában