Már kevesebb a beteg

2019.03.01. 07:00

Zalában is csökkent az influenzások száma

Az év 8. hetében országos szinten 35 százalékkal csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Magyar Hajnalka

Minden megyében kevesebb volt a beteg, s a 7. heti tetőzést követően Zalában is csökkenő irányt vett a tendencia. Ezzel együtt is Zalában volt a legmagasabb az influenzaszerű megbetegedések becsült gyakorisága az országban – derül ki az ÁNTSZ honlapján közölt adatokból. Továbbra is az influenza A vírus dominanciá­ja érvényesült országszerte, a múlt héten a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban kizárólag A típusú influenzavírusokat azonosítottak.

A zalai helyzet alakulásáról a Zala Megyei Kormányhivatal tájékoztatta szerkesztőségünket. Ezek szerint az év 8. hetében Zalában az influenza-­figyelőszolgálat által érintett praxisokban a betegek 4,36 százaléka jelentkezett influenzaszerű tünetekkel, ez az előző héthez képest 21,5 százalékos csökkenést jelez. A betegcsoporton belül azonban ismét megugrott a 15 év alatti gyerekek érintettsége, az influenzaszerű kórképpel orvoshoz fordulók 43 százaléka e korcsoportból került ki. A betegek további 22 százaléka fiatal felnőtt volt, 26 százalékuk 35–59 éves, a 60 felettiek aránya pedig kilenc százalékot tett ki a 8. héten.

A zalai figyelőszolgálat egyik sentinel orvosa három gyermeknél mintavételezést végzett a napokban, s a virológiai vizsgálatok mindhárom esetben igazolták az influenza A (H3N2) vírus jelenlétét – tudta meg lapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában