Közel félmilliárdos beruházás indul

2019.03.06. 11:30

450 millió forintból épül az első zalai református óvoda

Állami támogatással, zöldmezős beruházás keretében óvodát épít a dél-zalai városban a helyi református egyházközség.

Horváth-Balogh Attila

A Rozgonyi és a Hunyadi utca sarkán álló régi épületet elbontják, annak a helyén épül fel a város új oktatási-nevelési intézménye Fotó: Gergely Szilárd

Hella Ferenc református lelkipásztor elmondta: a Magyarországi Református Egyház pályázatán nyertek pénzt régi álmuk megvalósításához.

– Az a helyes, ha nemcsak a templom falain belül, hanem azokon kívül is igyekszünk szolgálni a társadalmat – szögezte le elöljáróban Hella Ferenc. – Ennek több módja és területe van, szolgálhatunk a szociális területen, de az oktatásban is. Mi most az utóbbit indítjuk el, pontosabban megtesszük a hozzá vezető úton az első nagy lépést egy óvodafejlesztési projekt keretében.

– A rendszerváltás óta több református egyházközség szervezett óvodát, vett át önkormányzati intézményt, vagy a nulláról kezdett építkezni – folytatta Hella Ferenc. – Akármelyik is történt, általában saját erőből, központi támogatás nélkül valósították meg terveiket. Most változott a helyzet: az állam az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül több milliárd forintot biztosított óvodafejlesztéshez a Magyarországi Református Egyház számára. Erre a forrásra nyújthattak be pályázatot az egyházközségek. Úgy tudom, összesen több mint 90 igény érkezett, s körülbelül 60 kapott támogatást, de ezek közül országosan 40 körüli a teljesen új építés, ahogy mondani szokták, zöldmezős beruházás. Mi 450 millió forintot kapunk a terveink megvalósításához.

A Rozgonyi és a Hunyadi utca sarkán álló régi épületet elbontják, annak a helyén épül fel a város új oktatási-nevelési intézménye Fotó: Gergely Szilárd

Hella Ferenc jelezte: a nagykanizsai egyházközségben a keresztelések száma megközelíti a húszat évente, s akkor még nem beszéltünk a galamboki és a letenyei társ­gyülekezetekről, hiszen az óvodába onnét is érkezhetnek majd nebulók, sőt a környék többi településéről, mert egyházi fenntartású óvoda a körzeten kívülről is fogadhat gyermekeket. A tervek szerint 2021-ig készül el a beruházás. Az óvodát 3 csoportosra, 75 férőhelyesre tervezik.

– Az új óvoda a Kálvin téri templomunk közvetlen közelében épül meg, a Rozgonyi utca 27. szám alatti régi sorház elbontásával, annak a helyén, illetve az óvoda udvarához a mögötte lévő önkormányzati tulajdonú, a Nagykanizsai Szakképző Centrum Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskola vagyonkezelésében lévő területből is kellett vásárolnunk egy részt – ismertette a lelkipásztor. – Azt gondolom, ha elkészül, a város egy impozáns épülettel lesz gazdagabb. Fontosnak tartom kiemelni, hogy több segítőm van, akik a megfelelő szakmaiságot biztosítják a beruházás elindításához. Az óvodához egy főzőkonyha is készül annak érdekében, hogy az élelmezést mi magunk tudjuk biztosítani a gyermekeknek.

A munkálatok várhatóan még az idén megkezdődnek, s a kivitelezés egy év alatt le is zárul. Zalában ez lesz az első református óvoda, amely után – igény szerint – a távolabbi jövőben akár iskolát is indítana a Nagykanizsai Református Egyházközség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában