Külön helyet kapnak az apák, ahol várakozhatnak a nagy eseményre

2019.03.05. 19:23

Pályázati forrásból válnak otthonosabbá a körülmények az egerszegi kórház szülészetén

Tisztán hazai forrásból több mint 160 millió forint pályázati támogatást nyert a Zala Megyei Szent Rafael Kórház, a szülészet családbarát jellegének fokozására.

Magyar Hajnalka

A kórházban 22 éve működik a rooming in rendszer, biztosítják az anyák és az újszülöttek folyamatos együttlétét. Képünkön Horváth Kovács Enikő és ikrei – Iringó és Noel – Opicz Erika vezető ápoló társaságában Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A fejleményről pénteken tartottak sajtótájékoztatót az intézmény szülészeti osztályán.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos két fő szempontot jelölt meg, ami a pároknál nagy súllyal esik latba a gyermekvállalásnál. Az egyik a megélhetést garantáló méltó kereset, a másik pedig a biztonságot nyújtó otthon. Mint mondotta, a kormány számos programot indított el e feltételek megteremtésére, immár nemcsak a városokban, hanem a falvakban is. Minden segítséget szeretnének megadni a gyermekvállaláshoz, ennek része az is, hogy a kórházakban családbarát környezet fogadja a szülőket és az új jövevényeket. A termékenységi ráta (azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban) az 1,2-es mélypontról napjainkra 1,45-re emelkedett, a cél azonban 2,1, aminek elérése érdekében minden lehetőséget meg kell ragadni.

A sajtótájékoztató résztvevői a kétszemélyes szülőszobában. Dr. Halász Gabriella, dr. Buzogány Mária, Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Pál Attila, dr. Vajda György és dr. Gárdos László Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
A kórházban 22 éve működik a rooming in rendszer, biztosítják az anyák és az újszülöttek folyamatos együttlétét. Képünkön Horváth Kovács Enikő és ikrei – Iringó és Noel – Opicz Erika vezető ápoló társaságában Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, nem véletlen, hogy több politikus is megjelent a sajtótájékoztatón. Ennek oka, hogy jelenlétükkel is jelezni szeretnék az ügy fontosságát. A népességfogyás megállításának egyetlen járható útja a születésszám növekedése, a szóban forgó kórházi fejlesztés pedig példaértékű lépés a cél érdekében. A fiataloknak érezniük kell, hogy a megyei kórházban minden szakmai és emberi segítséget megkapnak a családdá váláshoz, s hogy az újszülöttek világra jöttéhez korszerű eszközpark asszisztál.

Balaicz Zoltán polgármester személyesen is sokat lobbizott az Emmihez benyújtott pályázat sikeréért. Alanyi jogon vonódott be a folyamatba, hiszen nyáron megszületett gyermeküket várva értesült a tervekről. Hangsúlyozta, a születést övező környezet és légkör meghatározó jelentőségű, a szeretetteljes gondoskodás tovább emeli a családi esemény fényét. Arról is beszámolt, hogy szülőtársaival szót váltva sok dicsérő szót hallott mind a szülészet, mind a gyermekosztály munkatársairól. Kitekintve a megyeszékhely népességi adataira elmondta, jelenleg mintegy 59 ezer főre tehető a lakosok száma. A 2016-os év volt a fordulópont, azóta, ha szerény mértékben is, de növekszik a születések száma.

Magáról a tervezett fejlesztésről dr. Halász Gabriella főigazgató számolt be. A családbarát szülészet kialakításának koncepcióját a gyermekosztály és a szülészet közösen készítette el. Gördülékeny volt a munka, már csak azért is, mivel volt mire építkezni. A zalai kórház ugyanis az országban az első között nyerte el a baba­barát címet, mely minősítést sikerült megőrizniük az elmúlt évtizedekben. Ez is jelentős vívmány, ám a küszöbönálló fejlesztés erőteljes elrugaszkodást jelent erről a szintről. Az elnyert 160 millió 747 ezer forintból 107 milliót fordítanak a gyermekágyas részleg felújítására, amibe beletartozik a koraszülött gyermekágyas részleg korszerűsítése is. Az édesanyák és újszülöttjeik számára olyan, természetes környezetet szeretnének teremteni, ami feledteti némileg a technika, a műszerek jelenlétét. Új tejkonyhát is kialakítanak, ahol az anyák elsajátíthatják az anyatejes táplálást segítő fejés fortélyait. A munkálatok másik része a szülőszobákat érinti. A még meglévő kétszemélyes szülőszobát megosztják, a jövőben ott is az esemény intimitásához méltó körülményeket honosítanak meg. Külön helyiséget kapnak az apák, ahol lepakolhatnak, várakozhatnak. A fennmaradó 53 millió forintot eszközbeszerzésre fordítják. A gyermekágyas részleg felszereltsége mintegy 20, a szülőszobai traktus 33 millióból korszerűsödik. A pénzből ágyakat, bölcsőket, elektromos mellszívókat, újraélesztő asztalt, új szülőágyakat, monitorrendszert és egyéb eszközöket is vásárolnak. A szülő nők és hozzátartozóik számára otthonosabb és biztonságosabb környezetet eredményező fejlesztések jövő június végéig valósulnak meg.

A továbbiakban dr. Vajda György PhD, a szülészet osztályvezető főorvosa, dr. Gárdos László, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa és dr. Buzogány Mária, a gyermek­osztály főorvosa szólt törekvéseikről, amelyek a szakmai biztonságot és a családbarát szellemiséget hivatottak emelni. Kitértek a két osztály közötti együttműködésre is, ami az évente itt születő 1200-1300 újszülött életkezdését segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában