nem könnyű ötletes és hasznos ajándékot találni

2019.03.31. 12:00

Mivel lephetjük meg keresztgyermekeinket?

Fényképezési lehetőséget, apró ékszereket, különleges tortákat és élményként még babaúszást is ajándékoznak a keresztszülők a keresztgyermekeiknek.

Benedek Bálint

A babaúszás-tanfolyam lehet az egyik hasznos ajándék. Balogh Anikó kisfiával, Burcsi Áronnal, Földesi Krisztiánné Földesi Bálinttal és Kiss-Tompos Anett Kiss Bencével

Fotó: Szakony Attila

A keresztség az első és legszükségesebb szentség, amely megszabadít a bűntől. A keresztség által a vallás tanítása szerint Isten gyermekévé, az egyház tagjává válunk. Épp ezért az egyházak képviselői gyakran hangsúlyozzák, hogy a gyerek megkeresztelése csak akkor indokolt, ha a szülő saját maga is éli és gyakorolja hitét. Keresztszülőnek lenni megtiszteltetés, felelősség, hiszen az életvitellel példát kell mutatni a gyerekeknek. A szokás szerint pedig a szertartáskor, majd a későbbi nagyobb keresztény ünnepekkor ajándékokat vásárolnak a keresztgyerekeknek.

Borongics Anett kanizsai cukrász szerint a torta elmaradhatatlan kelléke az eseménynek, általában a keresztszülők emeletes, marcipános, burkolt tortát választanak. A marcipán alapszíne mellé kiegészítésként a lányok esetében rózsaszín, a fiúknál klasszikusan kék vagy barna színű baba, kis cipő, maci, illetve kereszt kerülhet.

– A fényképkészítés sem maradhat el, de ennél is népszerűbb, hogy egy későbbi időpontra közös műtermi fotózásra fizetik be a családot – mondta Radics Arnold, az egyik belvárosi üzlet tulajdonosa. – Ilyenkor néhány kép erejéig természetesen a keresztszülők is az objektív elé állnak, s az emlék örökké megmaradhat, nemcsak digitálisan, hanem akár albumba rendezve.

A babaúszás-tanfolyam lehet az egyik hasznos ajándék. Balogh Anikó kisfiával, Burcsi Áronnal, Földesi Krisztiánné Földesi Bálinttal és Kiss-Tompos Anett Kiss Bencével Fotó: Szakony Attila

Ugyancsak életre szóló élményt jelenthet a babaúszás, mely kiváló közösségkovácsoló jellegénél fogva szintén kitűnő ajándék lehet. Tóthné Vágó Alexandra, az egyik szolgáltató cég szakértője szerint tíz éve népszerű, s bár néhányan ellenzik a szükségességét, az eredmények őket igazolják.

– A búvárreflex lényege, hogy a baba nagyjából 7 hónapos koráig reflexszerűen elzárja külső orrnyílásait és a száját, ha az arcát víz éri, így nem tud vizet belélegezni – mondta. – Az úszni tanuló babák nem fognak félni a víztől, nagyobb lesz a vízbiztonságuk, sőt fejleszti az izomzatukat is. Sokan tartanak a fertőzésektől, de nem használunk klórt, hanem bababarát fertőtlenítőszert adagolunk a vízhez.

Sokan viszont inkább maradnak a hagyományoknál, s ajándékboltban igyekeznek beszerezni a meglepetéseket. Rózsás Tibor több mint két évtizede irányít egy ilyen üzletet. Szerinte a keresztszülők helyzete nem könnyű, hiszen az ajándéknak a praktikummal, az ötletességgel és a maradandósággal kell kitűnő egyveleget alkotnia, hogy az emlékezetes maradjon.

– Jó választás az úgynevezett babaemlékszett, amelyben az első hajtincset, az első kiesett fogacskát, a születésről készült képet lehet elhelyezni – fogalmazott Rózsás Tibor. – Gyakran hoznak evőeszközt, hogy gravírozzuk bele a születési dátumot, a gyermek nevét.

A gyakorló édesanya és parfümériatulajdonos, Csigó Nóra úgy érzi, a friss trendek ellenére még mindig a tradi­cionális meglepetéseket választják a keresztszülők, vagyis biztosra mennek. A készpénzen túl a minőségi, nemesfém ékszerek mellett teszik le a voksukat.

– A technológiai fejlődésnek köszönhetően néhány éve megjelentek a babaparfümök is – mondta. – A gyártók vigyáznak, hogy alkoholmentesek legyenek, ne irritálják a bőrt, s lehetőség szerint az idegen aromák helyett felerősítsék az úgynevezett „babaillatot”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában