TeSzedd!

2019.03.21. 07:00

Megyénkben is sokan csatlakoztak az országos szemétgyűjtő akcióhoz

Ezen a héten zajlik az országos Te- Szedd! szemétgyűjtő akció, amelyhez sokan csatlakoztak Zalából is.

Arany Gábor, Benedek Bálint, Keszey Ágnes, Korosa Titanilla

Az Őszikék Nyugdíjasklub tagjai frissítő séta keretében tisztították meg a galamboki külterületeket Fotó: Benedek Bálint/Zalai Hírlap

Évtizednél is régebb óta tartanak környezetszépítő, szemétszedési akciót az andráshidai Öveges József általános iskola diákjai és pedagógusai. Munkájuk eredményeként az évek során töredékére csökkent a közterületekről összegyűjtött hulladék, mondta Domján István igazgató. Az öko-címet 2012 óta kétszer elnyert és idén már az örökös öko-címre pályázó iskola pedagógusai először 2008-ban szervezték meg a hulladékgyűjtést az andráshidai városrészben. Akkor öt konténer telt meg hulladékkal, míg tavaly egy is elég volt, miközben a környezettisztasági akciót kiterjesztették Szenterzsébethegyre és Vorhotára. Szerdán délelőttől az óvodások kezdték a hulladékgyűjtést a Gát és a Nyíres utcában, déltől az iskola diákjai és tanárai járták végig a többi andráshidai utcát, délután pedig a másik két szomszédos városrészben csatlakoztak az ott lakó tanulók a TeSzedd! akcióhoz, amit a Nimród, a Bagodi Vadásztársaság és a Magnetic Áruház is támogatott.

Az Öveges-iskola 3. a osztálya lelkesen vetette magát a munkába Zalaegerszegen Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Galambokon az Őszikék Nyugdíjasklub lelkes tagjai tegnap csatlakoztak a TeSzedd! hulladékgyűjtési ak­cióhoz. Vezetőjük, Horváth­né Árvai Anna elmondta: a település belterületén a közmunkások szinte naponta kénytelenek takarítani, ám a külterületekre nagyon kevés figyelem jut. Az összetartó társaságot alkotó idősek viszont eldöntötték, hogy egy kellemes, frissítő séta keretében a településük Tüskevári dűlőjétől a Pap dűlőig megtisztítják a természetet a hulladéktól. Többnyire műanyag flakonokat találtak, de kibelezett porszívó is hevert az úton. Szerintük kifejezetten hasznos az akció, de még jobb lenne, ha az emberek tudatosabban élnének, s a gyerekeket már az iskolában megtanítanák a környezet védelmére.

Az Őszikék Nyugdíjasklub tagjai frissítő séta keretében tisztították meg a galamboki külterületeket Fotó: Benedek Bálint/Zalai Hírlap

Lentiben több mint 800-an jelentkeztek az önkormányzat szervezésében meghirdetett önkéntes szemétszedési akcióra tegnap. Horváth László, a város polgármestere elmondta: Összesen 28 szervezet – intézmények, cégek, egyesületek – képviselői kapcsolódtak a reggeltől kora délutánig tartó akcióhoz, hogy a település közterein, a városrészekben és Lenti-hegyen is összeszedjék a hulladékot. Minden csapat a számára előre kijelölt helyen kezdte meg a munkát, majd a zsákokat a gyűjtőpontokon helyezték el. A polgármester kiemelte: Lentiben már közel 10 éves hagyománya van a szemétszedési akcióknak, a korábbi évek hasonló megmozdulásai is mindig eredményesek voltak. Az önkormányzat pedig az akción túl is sokat tesz azért, hogy tiszta, egészséges, rendezett környezetben éljenek a lentiek.

A Honismereti Egyesület önkéntesei Lentiben Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

Keszthelyen három szakgimnázium: az Asbóth, a Közgazdasági és a VSZK diákjai takarították a várost a TeSzedd! programban szerdán délután. Az iskolák környékén és a Balaton-parton közel 300 diák és 25 pedagógus gyűjtötte a szemetet. Mindhárom iskola igazgatója, az intézményeket fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja, Szabó Károly és Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere is tevékenyen csatlakozott hozzájuk. Amellett, hogy a diákok szebbé tették a várost, számukra másképpen is hasznos volt ez a munka, hiszen az érettségire készülőknek a kötelezően teljesítendő közösségi szolgálatba beszámították ezt az önkéntes tevékenységet.

Szabó Károly és Csótár András, az Asbóth igazgatója is gyűjtötte a szemetet Keszthelyen Fotó: Keszey/Zalai Hírlap
Zalaegerszegen azáleabokrokat tisztítottak ki Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A Zalaegerszegi Városvédő Egyesület tagjai a parkerdei azáleabokrok környezetét takarították ki. A Zala árterén, az egykori marhalegelő helyén 1969-ban kezdték telepíteni a pihenőpark első fáit, a parkot 1976 tavaszán adták át. A savanyú talajt, árnyékos környezetet kedvelő rododendronok később kerültek ide. Az áprilisban-májusban virágzó növények – legalább kéttucatnyi bokor – az elmúlt évtizedben elgazosodtak, vadszeder, gyomfák nőttek a bokrok tövénél, elnyomva a dísznövényeket. Az egyesület vezetőségi tagja, Horváth Rudolfné táj- és kertépítész elmondta, hogy a vastagabb fákat szakemberek motoros fűrésszel vágják ki, az egyesületi tagok pedig a takarításból, a környezet rendezéséből veszik ki részüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában