Valóságos ízkavalkád

2019.03.04. 11:30

Különleges fánkokat is kínáltak az Országos Farsangi Fánkfesztiválon Nagykanizsán

A hétvégén immár 11. alkalommal rendezték meg az Országos Farsangi Fánkfesztivált, amely a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy sikert aratott.

Szabó Zsófia

A hétvégén minden a fánkról szólt Nagykanizsán. Az Egymásért Klub Zalakomár ügyes kezű asszonyai, Marton Józsefné, Kardics Ferencné, Ritecz Ferencné és Mózsi Jánosné kínálják finomságaikat

Fotó: Gergely Szilárd

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház által szervezett nagyszabású gasztronómiai-kulturális rendezvény több ezer látogatót vonzott.

Az eseménykavalkád második napján – a művészeti és számos más kísérőprogram mellett – a nassolnivalók, a fánkok kapták a főszerepet. Amatőr és profi kategóriákban mérték össze fánksütő tudásukat a csapatok, hozott, helyben készített, hagyományos, különleges és különleges táplálkozási igényeket kielégítő kategóriákban. Az örök nagy kedvenc, a hagyományos farsangi fánk, a csöröge és rózsa a standok nagy részén meg­található volt, de modern ízvilágú finomságokból sem volt hiány, így muffinfánkot, algírt, sütőtököst is lehetett kóstolni.

A hétvégén minden a fánkról szólt Nagykanizsán. Az Egymásért Klub Zalakomár ügyes kezű asszonyai, Marton Józsefné, Kardics Ferencné, Ritecz Ferencné és Mózsi Jánosné kínálják finomságaikat Fotó: Gergely Szilárd

 

Szombaton a velencei karneválok hangulatát idéző, zenés és jelmezes felvonulással kezdődött, majd a Kanizsa Plazában éjszakába nyúló programkavalkáddal folytatódott a fesztivál. Kámánné Szép Terézia főszervező, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház vezetője köszöntőjében kiemelte: tavaly minősített fesztiváli címet kapott a rendezvény, amelynek célja a hagyományok továbbvitele. Dénes Sándor polgármester pedig arról szólt, hogy a város életében a fánkfesztivál jelentős szerepet tölt be. Cseresnyés Péter államtitkár hangsúlyozta: az évek során igazi „kanizsaikummá” vált a fánkfesztivál, amit az ország minden pontján Kanizsához kötnek.

Elekes Zoltán, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke is elismeréssel szólt a nagy érdeklődésről, köztük a kétszázfajta ízletes fánkról. Az ítészek nem voltak könnyű helyzetben az értékelés során. Rákhely Árpád zsűritag, szakoktató jelezte: több szempont alapján értékeltek.

Cseresnyés Péter, Vólentné Sárvári Piroska, Kámánné Szép Terézia és Dénes Sándor a nagyrécsei hagyományőrzők standjánál kóstolta meg a frissen készült fánkot Fotó: Gergely Szilárd

– A házi alapanyagokkal és a szeretetünkkel lehet jó fánkot készíteni – ezt mondta a zalakomári Egymásért Klub tagja, Marton Józsefné. A csapat hagyományos, házi fánkokkal és tejérzékenyeknek is fogyasztható finomságokkal érkezett. A versenyzők között a fiatal korosztály is képviseltette magát. A 21 éves Hegedűs Boglárka különlegességekkel, köztük churrosszal, spanyol édességgel készült.

– Valójában fánkról van szó ez esetben. A megsütött tésztát végül cukorba mártogatjuk – így Boglárka. Amatőr kategóriában a helyben sütött, hagyományos fánkoknál a tófeji Örök tinik győztek. A profiknál a becsehelyi Zami Cukrászda és a Kanizsa Pékség nyert. Cseresnyés Péter államtitkár különdíját az eszteregnyei Őszirózsa Dalkör, Nagykanizsa díját a becsehelyi Kotyvasztok csapat kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában