Hőseink emlékét őrzik

2019.03.18. 09:00

Kézzelfoghatóvá teszi a múltat a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zalai Szervezete

Nagykanizsa Immáron több mint 25 éve működik a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zalai Szervezete a megyei jogú városban. A katonai múltat őrző szerveződést a közelmúltban sikerült kicsit „fiatalítani”.

Horváth-Balogh Attila

Druskóczi István, Gazdig István és Czernek István, az egyesület tagjai iskolákba is elmennek Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Poprádi Zoltán honvéd ezredes, az egyesület elnöke lapunknak erről is beszélt, továbbá felidézte az elmúlt több mint negyedszázad fontosabb eredményeit.

– Harcz Lajos bajtársunk 1990-ben alakította meg a Doni Bajtársi Kört – bocsátotta előre Poprádi Zoltán. – A tagság a Dont és a második világháborút megjárt katonákból állt. Előzményként, úgy gondolom, fontos megemlíteni, hogy a nagykanizsai katonai alakulatok ott voltak az erdélyi és a délvidéki területek visszacsatolásánál, illetve részt vettek a bevonulásban is. 1941-ben a 17-es gyalogezred 1. zászlóalja Ukrajnában teljesítette feladatát, 1942 áprilisának végén pedig a 9. hadosztály kötelékében a 17-es gyalogezred katonái részt vettek a doni harcokban, s utolsóként hagyták el a Don menti védvonalat 1943. január 27-én. A nagykanizsai alakulatok kiváló helytállása tehát vitathatatlan. E dicső múltat őrzendő, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület városi tagozata 1993-ban alakult meg húsz fővel. Az egyesület elnöke vitéz Németh István nyugál­lományú őrnagy lett, őt követte Harcz Lajos, majd vitéz Bodnár Attila, 2008-tól pedig én töltöm be a posztot.

Druskóczi István, Gazdig István és Czernek István, az egyesület tagjai iskolákba is elmennek Fotó: Szakony/Zalai Hírlap
Poprádi Zoltán: Sikerült fiatalítani a szervezetet Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Poprádi Zoltán jelezte: évente több alkalommal emlékeznek meg az elődökről, a katonahősökről, illetve vetélkedőket is rendeznek elsősorban a középiskolások számára, akik játékos formában mélyíthetik el történelmi ismeretei­ket. Az egyesület kiemelten kezeli az I. és a II. világháború kitörésének, eseményeinek és befejezésének évfordulóit.

– Jó a kapcsolatunk a város idősügyi és más civil szervezeteivel is – jelentette ki az elnök. – A Magyar Honvédséggel a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság segítségével tartjuk fenn a kap­csolatot, továbbá együttműködünk a Zala Megyei Toborzó és Érdekvédelmi Irodával is. Ebben a kapcsolatban elsősorban tagjaink szociális gondjai, lehetőségei, valamint kegyeleti kérdések vetődnek fel. A családdal egyeztetve megszervezzük beteg bajtársaink látogatását, és lehetőségeinkhez mérten segítjük őket a felgyógyulásban. Tagjaink megjelennek a város rendezvényein, ezzel igyekszünk hozzájárulni a katonák és a civil lakosság közötti kapcsolattartás elmélyítéséhez.

Az elnök azt is elmondta: emléktáblákat helyeztek el a régi laktanyák falain, emellett kopjafával és emlékművek felújításával is igyekeznek hozzájárulni a város katonamúltjának átörökítéséhez.

– Szervezetünk életében talán az volt a legnagyobb eredmény, hogy 2004-ben sikerült emlékművet állítanunk a II. világháborúban elesett katonáinknak a Hevesi Sándor Művelődési Központ előtt – tette hozzá az egyesület elnöke. – Az emlékmű költségei­nek egy részét, több mint 850 ezer forintot 101 személy és kisebb szervezetek adták össze. A legutóbbi időszakot illetően pedig nagy örömünk, hogy sikerült fiatalítani a társaságot, ugyanis csatlakoztak hozzánk az I. és II. világháborús honvéd hagyományőrzők. Korhű fegyverzetüket, egyenruhái­kat már számos iskolában meg­csodálhatták a diá­kok, mert igény szerint felkeresik fegyverbemutatójukkal, rendhagyó történelemórájukkal az oktatási intézményeket. Tavaly 28 iskolába kaptunk meghívást, de jelen vagyunk a kisebb és nagyobb települések háborús emlékünnepségein is, ahol a fiataljaink díszelegnek. Továbbá gondozzuk és ápoljuk a katonai temetőket, részt veszünk a kanizsai katonai parcella sírhelyeinek tisztán tartásában is – ez folyamatos feladatot jelent, amihez várjuk a középiskolások jelentkezését, hiszen sorainkban is teljesíthetik az 50 órás közösségi szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában