Nemzetközi télbúcsúztató ünnep

2019.03.12. 08:00

Húshagyókedden zágrábi vendégekkel égették a kiszebábot Murakeresztúron

Ötödik alkalommal találkoztak kedden a helyi Zrínyi-iskola tanulói horvát intézményekből érkező diákokkal, hogy farsangi felvonulással és kiszebábégetéssel űzzék el a telet.

Benedek Bálint

Lángolt a kiszebáb az iskola udvarán

Fotó: Kovácsné Deák Erzsébet

A nemzetközi farsang ötlete a helyi horvát önkormányzattól származik, mely az intézménnyel közösen szervezi az eseményt. Cél, hogy az ősi hagyományt, a télbúcsúztató kiszebábégetést megismertessék a gyerekekkel.

Lángolt a kiszebáb az iskola udvarán
Fotó: Kovácsné Deák Erzsébet

– A programot mindig a farsangi időszak utolsó napján, húshagyókedden tartjuk – mondta Kovácsné Kővágó Anna, az intézmény igazgatója. – A résztvevők csoportosan, egy-egy témakört feldolgozva öltöznek be, s bejárják a település utcáit. Az idén a felvonulók között láthattunk többek közt matrózokat, apácákat, smile-figurákat, orvosokat, bennszülötteket. A legjobb jelmezek készítői értékes ajándékot kaptak.

Az igazgató hozzátette: annak a zágrábi általános iskolának a diákjai is eljöttek a mulatságra, akik tavaly egy hétig vendégül látták a murakeresztúri ötödik osztályosokat a horvát fővárosban. A magyarországi horvátok segítése című pályázat keretében a kapcsolat megmarad, így a jövőben újabb diákok élvezhetik a zágrábiak vendégszeretetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában