Szezonnyitó

2019.03.25. 07:00

Mindent a gyümölcsfa oltásról a Göcseji Múzeumban

Már a nyitás utáni percekben sorok álltak a falumúzeum portáinál, ahol szakavatott kezek oltották a gyümölcsfák vesszőit. A szezonnyitónak is tekinthető szombati rendezvényt nyolc évvel ezelőtt indította útjára a Göcseji Múzeum.

Arany Gábor

Fotó: Katona Tibor

Hat portán várták a látogatókat a szakemberek, köztük az egerszegi Zsohár László, aki öt éve kapott rá a gyümölcsfák oltására. Tavaly már segédkezett a skanzeni rendezvényen, hogy a gyümölcsészet barátai megfelelő termőfákhoz juthassanak. Gyors mozdulatokkal metszett, helyére került az oltvány, kékes fagél került a vágásra, és már jöhetett is a következő alany. Ahogy elmondta, fél hektáron foglalkozik gyümölcsfákkal a kaszáló mellett, és körtével, almával próbálkozott először, aztán belejött az oltásba és ma már szívesen osztja meg tudását másokkal is. Mint elmondta, a kertjében a hagyományos fajtákat oltja, az őrségi nemzeti parkban is gyűjtött ehhez vesszőket. Ezek a fajták ellenállóbbak, és nem akar permetezni, magyarázta.

 

A nap részeként az érdeklődők ismerkedhettek madárvilágunk érdekességeivel is. Az év madarának választott gólyatöcs mellett előadás szólt a gyöngybaglyok életéről, s egyiküket, a Bobi névre hallgatót közelről is megismerhették a látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában