Régi vágy vált valóra

2019.03.09. 10:00

Díszkivilágítást is kap a zalabesenyői temetőkápolna

Teljesült a helybéliek régi vágya, immár kívül-belül újjászületve áll őrt a temetődombon, és néz le büszkén Zalabesenyőre az Árpád-kori Szent Katalin-kápolna.

Fincza Zsuzsa

Befejeződött a kápolna felújítása. A képen (b-j) Kónya Zoltán, Gecse Péter és Simon József

Fotó: Fincza Zsuzsa

A jelentős építészeti értékkel bíró kis templom kulcsát tegnap adta át a teljes felújítással megbízott kivitelező Home­land Kft. ügyvezetője, Kónya Zoltán Gecse Péter alpolgármesternek és Simon József koor­dinátornak, a településrészi önkormányzat és az egyházközség tagjának.

Befejeződött a kápolna felújítása. A képen (b-j) Kónya Zoltán, Gecse Péter és Simon József Fotó: Fincza Zsuzsa

Az eredetileg a 13. században épült műemlék jellegű kápolna rekonstrukciójához szükséges vizsgálatok már 2013-ban elkezdődtek. Az építési engedélyek birtokában 2016 februárjában Zalaegerszeg önkormányzata pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, s a kapott 5 millió forintot 13 millióra kiegészítve 2016. év évére megvalósult az épület külső felújítása az egyéb fontos járulékos munkákkal együtt. 2017 februárjában a belső rekonstrukcióra is sikerrel pályáztak, kaptak 2 millió forintot, amit megtoldottak 4,7 millióra, és megoldották a belső vakolási munkák mellett többek között az utólagos falszigetelést, a villamos vezetékek védőcsövezését, az automatikus hangvezérlést.

Gecse Péter alpolgármester, a településrészi önkormányzat vezetője elmondta: az önkormányzat még idén szeretné megoldani a kápolna díszkivilágítását is. A kegytárgyak, a művészeti értéket képviselő felszerelések visszakerülnek majd az épületbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában