Több fejlesztési program

2019.03.01. 10:00

Az önerő mellé pályázati támogatásokra van szüksége a kálócfai önkormányzatnak

Alapvetően a pályázatokon való szereplés fogja meghatározni a zalai kisközség 2019-es gazdálkodását. Amennyiben a már benyújtott vagy még beadásra váró igényeiket támogatni fogják az arra illetékes szervek, több fejlesztési program is meg­valósulhat az év során.

Gyuricza Ferenc

A település egyik ékessége, a harangláb is rossz állapotban van

Minderről a mintegy másfél száz lakosú település polgármestere, Szabó András beszélt lapunknak. Mint mondotta, az önkormányzat önerőből nagyobb beruházásokat nem tud megoldani, ezért számítanak a pályázati támogatásokra.

– Nagyon bízunk abban, hogy a Leader-programok ügyében hosszas várakozás után idén tavasszal végre döntés születik – mondta a polgármester. – Ezen a pályázati kiíráson a polgármesteri hivatal felújításának tervével indultunk. Az épületen 2017-ben bizonyos munkákat már megoldottunk, de a jogszabályi előírások miatt szükség lenne a külső akadálymentesítésre, egy mozgáskorlátozott vizes­blokk kialakítására, a belső nyílászárók cseréjére, járólapo­zásra, valamint az épület külső és belső festésére. Ezenkívül az épület előtti játszótérhez is hozzá kell nyúlnunk, hiszen nagyon elavultak az ottani játékok. A pályázat keretében így többek között egy kültéri asztaliteniszt is szeretnénk telepíteni.

A település egyik ékessége, a harangláb is rossz állapotban van
Szabó András: Nagyon bízunk abban, hogy a Leader-programok ügyében döntés születik Fotók: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Szabó András hozzátette: ez a projekt mintegy 6,5 millió forintba kerülne, amit maximum ötmillió forinttal támogathat a Leader-alap. A különbözetet így saját erőből kellene biztosítaniuk.

– A Magyar falu programban is bízunk, annak keretében a kultúrház külső felújítását tervezzük megoldani – sorolta tovább a polgármester. – Az épülethez a tetőcsere és a nyílászárók cseréje kivételével külsőleg még sosem nyúltunk hozzá, így ez is időszerű lenne, akárcsak a szigetelése.

Szabó András egyéb vágyakat is megfogalmazott. Mint mondta, a ravatalozó előtti terület térkövezésére, bútorzatának cseréjére is szükség lenne, akárcsak a belterületi utak felújítására. A település egyik ékessége, a jellegzetes szoknyás harangláb is rossz állapotban van, amit ugyancsak szeretnének megoldani. Folyamatban van továbbá a község templomán a torony mintegy húszmillió forintos – részben állami, részben püspökségi támogatással zajló – felújítása is, ez azonban az önkormányzattól független projekt, annak az egyházközség a felelőse és a koordinálója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában