Nem volt könnyű év

2019.03.18. 07:00

A legtöbb bor ezüst minősítést kapott a letenyei versenyen

A Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete megrendezte 41. borversenyét az Andrássy-iskolában. A környék legnagyobb mustrájára 168 mintával neveztek a gazdák.

Benedek Bálint

Vlasics Lajos, dr. Pálfi Dénes, Iványi József vizsgál egy mintát, mellettük Somogyi András Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Érkeztek a megye szinte minden pontjáról, de Horvátországból is. Az egyesület elnöke, Somogyi András elégedett volt a felhozatallal, bár a tavalyi jubileumi bírálatra kiemelkedően sok bor érkezett, de az előző évekhez viszonyítva egyértelmű növekedés tapasztalható.

– A számok magukért beszélnek: 137 fehér-, 18 vörösbort és 13 rozét sorakoztattak fel a termelők – mondta az elnök. – Még a négy tapasztalt bizottságnak sem volt könnyű dolga.

Vlasics Lajos, dr. Pálfi Dénes, Iványi József vizsgál egy mintát, mellettük Somogyi András Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Somogyi András a tavalyi szüretről és a borkészítés folyamatáról is beszélt. Szerinte a letenyei és a zajki szőlő­területeken nehéz évet zártak a gazdák.

– A rendkívül száraz nyár a szőlő fejlődését lelassította. Augusztus végén jött egy esősebb időszak, amitől levesesebbek lettek a szemek, de az ízeket gyengítette a csapadék. Széthúzódott a szüret, hektikusan érett a szőlő, egyik fajta már érett volt, a másik még nem. Ez érződik a borokon, de a tavasz elején még be lehet avatkozni, javítható a nedű. Ehhez persze komoly szak­értelemre van szükség – mondta az elnök, hozzátéve: most már sokan dolgoznak a birtokokon. Lemetszették a vesszőket, ezt követi a lemosó permetezés és a törzstisztítás.

A zsűri elnöke, dr. Pálfi Dénes kertészmérnök évtizedek óta kóstolja a borokat. Úgy érzi, a fejlődés folyamatos, az egyesület mindent megtesz azért, hogy fenntartsa az esemény nívóját és rangját. Ez az egyetlen borbírálat a megyében, ahol ennyi mintával találkoznak.

– Mi, szőlészek mindig azt mondjuk, hogy hiába szerzünk bármilyen tapasztalatot az adott évben, s szeretnénk felhasználni a következőben, az szinte lehetetlen – említette. – Minden év új feladatok elé állítja a gazdákat. Egyelőre elég jól indult a szezon, hiszen jégkár nem volt, de sajnos eddig kevés csapadék hullott, a talaj mélyebb rétegei teljesen szárazak, várjuk a megváltó esőt a következő időszakra.

A borversenyen végül 30 arany, 86 ezüst és 47 bronz minősítést osztottak ki, a Város bora címet pedig Kuprivecz József cserszegi fűszerese érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában