Jobbító szándékkal a közösség érdekében

2019.02.16. 09:00

Projektzáró konferenciát tartottak Lispeszentadorjánon

Kétéves kistelepülési közösségépítő és fejlesztő projekt fejeződik be március elsejével a dél-zalai térségben. A Lispeszent­adorjáni Kulturális és Sport Egyesület által koordinált programsorozat eredményeit záró konferencián értékelték pénteken.

Gyuricza Ferenc

Balról: Czupi József és Török Henrich a záró konferencián. Fontos, hogy összetartó, aktív csoportok alakuljanak ki Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

Czupi József, az egyesület elnöke kiemelte: a Családokra építő erős közösség kialakítása elnevezésű program elsődleges célja a munka és a család összeegyeztethetőségével kapcsolatos ismeret- és kompetenciafejlesztés volt. Ennek során lehetőségük nyílt többek közt arra, hogy szakemberek bevonásával a nehéz anyagi vagy szociális helyzetben lévő családok számára életvezetéssel, munkaügyi témákkal, szak- és felnőttképzéssel, internethasználattal, egészséges életmóddal kapcsolatos segítő tanácsokat adjanak.

Balról: Czupi József és Török Henrich a záró konferencián. Fontos, hogy összetartó, aktív csoportok alakuljanak ki Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

A projekt megvalósítása alatt egyébként összesen 52 foglalkozást tartottak, ezek között tanulmányutak is szerepeltek, egyebek mellett a roma mintaközösséget tekintették meg Cserdiben.

A projektzárón Török Henrich vidékfejlesztési szakértő is részt vett. Ő egyebek mellett arról beszélt, hogy Lispeszent­adorján és a környező települések egy olyan hátrányos helyzetű kistérségnek képezik részét, amely elöregedő vidéken található. Kevés a fiatal, alacsonyak a jövedelmi szintek, hiányos az intézményrendszer és az infrastruktúra, nincs munkahely, de szociális feszültségek is terhelik a helyi társadalmat. Ezért is fontos – fogalmazott a szakértő –, hogy összetartó, aktív csoportok alakuljanak ki, amelyek jobbító szándékkal és pályázati működési tapasztalatokkal, már meglévő kapcsolatrendszerrel segíthetik az itt élők boldogulását.

A konferencián az is elhangzott, hogy bár a projekt márciusban véget ér, de ötéves fenntartási kötelezettség miatt a tevékenységek tovább folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában