Huszadik alkalommal rendezik meg

2019.02.06. 08:00

Nem csak reformátusoknak – Pénteken indul a Kanizsai Esték sorozat

A Nagykanizsai Református Egyházközség és a Nagykanizsai Református Gyülekezetért Alapítvány szervezésében idén már a 20. Kanizsai Esték előadás-sorozatra kerül sor február 8. és március vége között a Kálvin téri parókián található gyülekezeti teremben.

Horváth-Balogh Attila

Hella Ferenc nagykanizsai lelkész

Forrás: ZH Archívum

Fotó: Szakony Attila

A Kanizsai Estéknek az elmúlt években olyan neves vendégei voltak, mint a tavaly elhunyt Tőkéczki László irodalomtörténész, Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes vagy dr. Papp Lajos szívsebészprofeszszor. – Nyugodtan mondhatom, hogy az elmúlt 20 évben ez az előadás-sorozat egyfajta szabadegyetemmé nőtte ki magát – bocsátotta előre Hella Ferenc református lelkipásztor, főszervező.

– Volt, hogy egy témára fűztük fel a sorozatot, így ­történt például a reformáció évében, akkor mindegyik alkalom erről szólt. Idén olyan témákat érintünk, amelyek nemcsak a református közösség, a gyülekezet tagjai, hanem a társadalom egésze számára érdekes lehet – szögezte le Hella Ferenc.

Hella Ferenc nagykanizsai lelkész
Fotó: Szakony Attila / ZH Archívum

A lelkész elmondta: az idei sorozat február 8-án, pénteken 18 órakor veszi kezdetét Steinbach József, a Dunán­túli Református Egyházkerület püspöke Hiszünk az igehirdetésben című előadásával. Február 15-én Raffay Ernő történész Ady Endre kultúrharcairól beszél – különös aktualitást ad a témának, hogy várhatóan addigra megjelenik a szakember azonos című könyve.

S hogy miért fontos Ady Endre a reformátusoknak? Mint Hella Ferenc elmondta, egyrészt idén 100 éve, hogy 1919-ben nagy költőnk elhunyt, másrészt kevéssé tudott, hogy Ady Endre református presbiter volt. Február 22-én Lehota János a reformáció kultúraformáló szerepéről beszél. Március elsején Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökhelyettese Európa jövő­jével kapcsolatos gondolatait osztja meg a hallgatósággal. Márciusban még két programra kerül sor, ezek végleges időpontja egyelőre nem tisztázott: hangversenyt ad a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar, illetve a Zala Megyei Levéltár munkatársai beszélnek a zalai reformációról a Kanizsai Esték keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában