A szentek példájával

2019.02.21. 10:00

Ikonmásolatokat vonultat fel a pogányszentpéteri kiállítás

Tot Zoltán alkotásaiban gyönyörködhettek az érdeklődők nemrég a település könyvtárában.

Horváth-Balogh Attila

Az alkotó, Tot Zoltán (középen) a meghívott vendégekkel

Fotó: Ledniczky Miklós Jánosné

A Somogyban található, de a zalai megyehatárhoz közeli Pogányszentpéter könyvtárában mutatta be ikonmásolatait Tot Zoltán. A Csurgón élő ikonmásoló különleges munkáit felvonultató rendezvények sorában ez a helyszín már a negyedik, az anyag korábban járt többek közt Iharosberényben is. Mint minden alkalommal, a bevezető gondolatokat ezúttal is Ledniczky Miklós Jánosné szervező mondta.

Az alkotó, Tot Zoltán (középen) a meghívott vendégekkel Fotó: Ledniczky Miklós Jánosné

Utána az alkotó bemutatta műveit, s arról beszélt, hogy az ikon több, mint egy festmény. Mindig van története, egyszerre van jelen benne a múlt, a jelen és az örökkévalóság, s bevonja a szemlélőt a történetbe, az ábrázolt jeles személy, általában szent életébe. Azt is hangsúlyozta, hogy ikont másolni csak szívvel, lélekkel és kellő alázattal, hittel lehet. Tot Zoltán küldetésének tartja, hogy ezeken a különleges művészeti csodákon keresztül minél több ember ismerhesse meg az ábrázolt szentek, vértanúk életpéldáját.

A következő bemutatót március 2-án Porrogszentkirályon tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában