Hagyományteremtés a cél

2019.02.05. 12:00

Gyertyaszentelés ünnepe: a lenti cserkészcsapat először rendezte meg a programot

A hétvégén első alkalommal tartotta meg a helyi 362. számú Szent Mihály cserkészcsapat a gyertyaszentelés ünnepét.

Korosa Titanilla

Hagyományt szeretnének a gyertyaszentelésből

Fotó: Korosa Titanilla

– Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, Mária tisztulásának napján arra emlékezünk, hogy Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban – mondta el Kalmárné Kántor Lúcia cserkészvezető és hitoktató.

– Ekkor valaki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust, ennek szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A gyertya mint Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek az ókeresztény kor óta.

Hagyományt szeretnének a gyertyaszentelésből
Fotó: Korosa Titanilla

A cserkészek kézművesprogramra gyűltek össze a szentelés előtt, és maguk készítették (mártották és díszítették matricával, szalvétával) a megszentelendő gyertyákat. Emellett kis színezőfüzetet is összeállítottak az ünnephez kapcsolódva, illetve rejtvényfejtés is várta őket.

– Hagyományt szeretnénk teremteni a programmal, melyre a gyerekek mellett a szülőket is meghívtuk, hogy beavassuk őket is – tette hozzá Kalmárné Kántor Lúcia. – Mintegy 60 gyermek érkezett szülőkkel, kisebb testvérekkel.

A szombat esti szentmise kezdő momentumaként Ipacs Bence plébános áldotta meg a gyertyákat, a cserkészek pedig műsorral készültek az alkalomra, mellyel maguk is emelték a mise fényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában