Idősödik a lakosság

2019.02.15. 10:00

Dóra, Anna, Olívia, Kincső: ezek voltak a legnépszerűbb keresztnevek tavaly Lentiben

Az elmúlt évihez hasonlóan alakult a születések száma a határhoz közeli kisvárosban.

Korosa Titanilla

Felvételünkön a Mesevár Óvoda Misi Mókus csoportja Verein Józsefné óvodapedagógussal Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

A polgármesteri hivataltól kapott adatokból kitűnik, hogy tavaly 64 gyermek született a településen, 29 fiú és 35 lány.

Összehasonlításként 2015-ben 73, 2016-ban 72, míg 2017-ben 58 kisgyermeket anyakönyveztek. A város lakosságszáma viszont évről évre alacsonyabb, egy év alatt 8113-ról 7939 főre csökkent az állandó lakhellyel rendelkezők száma. A korösszetételre vonatkozó statisztikák pedig azt mutatják, hogy Lenti lakossága idősödik, a főiskolai, egyetemi tanulmányaik befejeztével a fia­talok egy része máshol találja meg a számítását.

A tavaly december végi adatokból az is kiderül, hogy az elhalálozások száma alacsonyabb volt. 2017-ben 102 haláleset történt a településen, míg tavaly 83 hagyatéki eljárást folytattak le. Ez az adat a 2016-ost közelíti, akkor ez a szám 88 volt. Az esküvők száma sem mutat jelentős változást, az elmúlt évben 32 pár lépett frigyre, 2017-ben 34-en döntöttek a házasság mellett.

A gyermekek keresztnevét illetően nem rugaszkodtak el a szülők túlzottan. Három-három fiú kapta például a Mihály és a Bence nevet, mellettük két Zoltánt és két Tamást is tartalmaz a statisztika, illetve két gyermeknek a Nolen keresztnevet választották. A lányoknál a legnépszerűbb keresztnevek a Dóra, Anna, Olívia és a Kincső volt tavaly, de továbbra is kedvelt a Csenge a szülők körében, előfordul a Johanna, Elizabet, Amanda, Heléna és a Zóra is.

Felvételünkön a Mesevár Óvoda Misi Mókus csoportja Verein Józsefné óvodapedagógussal Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

Bár a lakosság csökken, a Mesevár Óvodában évek óta változatlan a létszám.

– Stabil 60–62 beiratkozó gyermekkel évről évre biztosítjuk, hogy a 11 óvodai csoportunk szinte maximális létszámmal működik – tájékoztatott Gál Elekné, az óvoda vezetője. – A székhelyóvodában nincsen szabad férőhely, a Petőfi utcai telephelyen található egy-kettő csoportonként. Gál Elekné hozzátette: áttekintették a legfrissebb létszám­ada­tokat, melyekből látszik, hogy hasonlóan alakul majd a következő időszakban is az intézmény kihasználtsága.

Az intézményvezető azt is elmondta, hogy továbbra is zöld-, illetve bázis óvodaként működnek, s nemrég megkapták a Boldog Óvoda címet is. E programban a gyerekek érzelmi intelligenciáját igyekeznek fejleszteni. Jól teljesít az intézmény az iskolaérettség szempontjából is, kevés gyermek van, akinek még egy év óvodai nevelést tanácsolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában