Már csak az osztályokra vár

2019.02.02. 07:00

Befejeződött a Szent Rafael Kórház F-épületének felújítása

Elkészült a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívcentrumhoz kapcsolódó „zöld épülete”. A kórház és a beruházás vezetői pénteken sajtóbejáráson mutatták meg a megújult F-épületet, mely már csak a kórházi berendezések költöztetését, beszerelését várja.

Hajdu Péter

Peresztegi Imre, dr. Halász Gabriella és Vigh László a megújult épület előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

A főépületen áthaladva az udvaron körbejárhatók az épületek, az út mente már csak füvesítésre vár. Vigh László országgyűlési képviselő az eddig eltelt időszak megvalósult kórházi beruházási folyamatáról szólt. Mint elmondta, ez év január 25. volt a határidő, amire be kellett fejezni a szívcentrum építkezését, ami két részből állt. Korábban mintegy 4 milliárd forintos beruházással elkészült az új épület, majd leálltak a munkák. A várakozás oka a korábbi építő cég és a ZÁÉV között felmerült vitás kérdések voltak, amiket rendezni kellett. Azt követően lehetett kiírni a következő ütemre vonatkozó közbeszerzést, s a munkák eredményeként elkészült az összesen 2,3 milliárd forint értékű beruházás építészeti része.

Peresztegi Imre, dr. Halász Gabriella és Vigh László a megújult épület előtt
Fotó: Pezzetta Umberto

– A megújult épületszárny bebútorozása van hátra, abban bízunk, február és március folyamán elkészül minden – folytatta Vigh László. – Ezzel a munkával együtt az elmúlt időszakban mintegy 6,5 milliárd forint értékű építés és felújítás történt meg, viszont a korábbi eszköz- és műszerbeszerzésekkel együtt az utóbbi négy évben 9 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a megyei kórházban. Ezzel azonban nem tekintjük véglegesnek ezt a munkát. Sok fejlesztési igénye van még az intézménynek, vannak olyan épületrészek, amelyeken 20-30 éve nem történt felújítás, azokat meg fogjuk csinálni.

A képviselő megköszönte Peresztegi Imrének, a ZÁÉV vezérigazgatójának a határidőre elvégzett munkát, a kórház dolgozóinak pedig azt a rugalmasságot és türelmet, ami ahhoz kellett, hogy az építkezés a gyógyító munka közepette megvalósulhatott.

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója elmondta: a megújult F-épületbe a tüdőgyógyászat, a kardiológiai rehabilitáció és az onkológia költözik. Azt követően a pózvai külső kórházban a pszichiátria, az ápolási és a krónikus osztály működik tovább. Így minden diagnosztikaigényes szakma a központi telephelyre kerül, közel a radiológiához és a laborhoz.

Fotó: Pezzetta Umberto

– Az egyik legfontosabb szempont az, hogy a napi ellátásra érkező betegeknek (gondoljunk például az onkológiára), könnyebb lesz a dolguk – adott tájékoztatást a főigazgató. – Korszerű, modern körülmények között fogadjuk őket, és kevesebbet kell utazniuk. Elindult az új épületszárny használatbavételi eljárása, várjuk a hatósági bejárásokat. Ebben az időszakban kerül áttelepítésre a pulmonológia számára a röntgen és a bronchoszkópiai laboratórium.

A generálkivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, Peresztegi Imre zárásként elmondta, hogy tavaly júliusban vették át a munkaterületet, s a rendelkezésre álló hat hónap alatt befejezték a munkát, amelynek megvalósításában döntően helyi, illetve zalai partnerekkel működtek együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában