Időseket köszöntöttek

2019.02.04. 16:00

A társadalom öregedésének nem csak hátrányai vannak, előnyei is lehetnek

A Mura menti horvát ajkú település, Tótszerdahely idős lakóit köszöntötte szombaton a kultúrházban az önkormányzat nevében Tislér István polgármester.

Horváth-Balogh Attila

Proszenyák Ferenc, Tislér István, Tislér Rémusné, Bene Csaba és Josip Grivec Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Az önkormányzat hagyományosan nagy figyelmet fordít az idősekre. Mint azt a polgármester elmondta, különösen fontos ez, hiszen az 1100 lelkes településen több mint 300 fő 65 évnél idősebb. Őket hívták meg a szombati ünnepségre, s közülük hatvanan jelezték, hogy el is tudnak menni.

– Házi segítségnyújtó rendszert működtetünk, aki olyan állapotban van, gondozzuk, ezenkívül kedvezményes ételkiszállítással is támogatjuk a község idős lakóit az iskolakonyha közreműködésével – sorolta a polgármester, mi mindennel gondoskodnak a szépkorúakról. – Az egyedülálló, idős asszonyokra különösen odafigyelünk, amikor havazik, a közfoglalkoztatottak segítségével elsöpörjük a házuk előtt a havat, és fát vágunk nekik, ha arra van szükség.

Proszenyák Ferenc, Tislér István, Tislér Rémusné, Bene Csaba és Josip
Grivec Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A kultúrházban megjelent idősekhez a horvátországi Mu­raköz megye főispánhelyettese, Josip Grivec is szólt, majd Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte őket.

– Az idősek napi köszöntés semmit nem érne, ha az önöket övező figyelem csak erre az egy napra korlátozódna – szögezte le Bene Csaba. – Ez a nap csak akkor ér valamit, ha önök mindennap érzik a törődést itt, a településen. Másrészt fontosnak tartom megemlíteni, hogy örömmel tapasztaltam: szóról szóra értették, amit horvát kollégám, Josip Grivec az anyanyelvén, horvátul mondott önöknek. Ez azt jelenti, hogy még őrzik a nemzetiségüket. Sajnos én már egyáltalán nem beszélem a nemzetiségi nyelvet, és az a tapasztalatom, hogy bizony többségében az unokáik sem. Ezért úgy vélem, önök nagyon fontos szerepet tölthetnek be a jövőnk szempontjából, hiszen a mindennapokban adhatják át azt az óriási tudást a fiatalabbaknak, amit életükben megszereztek. Amikor azt hallom, hogy egyre több az idős ember, elöregedik a társadalom, akkor én erre nem úgy tekintek, mint problémára, hanem inkább mint lehetőségre. Igen, ez nagy lehetőség, amit helyi és országos szinten is ki kell használni.

A polgármester, Josip Grivec és Bene Csaba ezt követően külön is köszöntötte a legidősebb jelenlévőket, Proszenyák Ferencet és Tislér Rémusnét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában