tablókon a múlt

2019.02.07. 12:00

A Gulág szörnyűségeit bemutató tárlat nyílt Nagykanizsán

Színes tablókon keresztül mutatja be a gulágok és gupvik szörnyűségeit az a kiállítás, amely szerdán nyílt a Halis István Városi Könyvtárban.

Szabó Zsófia

Lancsák József és Kardos Ferenc a megnyitón

Fotó: Szakony Attila

A Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának utazótárlata a nagykanizsai német nemzetiségi önkormányzat jóvoltából látható tíz napon keresztül a bibliotékában. A megnyitón Lancsák József, a nemzetiségi önkormányzat elnöke mondott köszöntőt. Hangsúlyozta: a kiállítással elsősorban a Magyarországon élő németek elhurcolására szeretnék felhívni a figyelmet.

Lancsák József és Kardos Ferenc a megnyitón
Fotó: Szakony Attila

– A Baranya megyei német önkormányzatok anno összefogtak, hogy felkutassák, hova, mely táborokba hurcolták honfitársainkat a Szovjetunióban. Azonban nem csak a német ajkú emberek sorsa iránt kutattak. Mindenki után, akiket elvittek Gupvi, majd Gulág táborokba és robotmunkára ítéltek 1944-től – fogalmazott Lancsák József.

Fotó: Szakony Attila

Ezt követően Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese beszélt. Kiemelte: nemcsak a felnőtt korosztály, hanem a jövő generáció figyelmét is fel kell hívni e szörnyűségekre. Ebben a tárlatnak, amely dokumentumok, fotók, tények révén mutatja be az akkori korszakot, nagy szerepe van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában