Saját településük ízesítésével versengtek

2019.01.29. 12:00

Töltődtek a kolbászok Szentpéterúron

A helyi polgárőr egyesület által a múlt szombaton rendezett kolbásztöltő fesztiválon összesen tíz csapatban 13 település műkedvelő böllérjei és szakácsai mérték össze a népi étek készítésében való jártasságukat.

Fincza Zsuzsa

Az első helyezést a Rezi Rizlingország csapata nyerte

Fotó: Fincza Zsuzsa

– Szentpéterúr legaktívabb civil szervezete a polgárőr egyesület. Fő feladatuk, a bűnmegelőzés és a közbiztonság támogatása mellett a falu életének minden szeletéből kiveszik a részüket, s a nevükhöz fűződik a település két nagy sikerű rendezvénye, a nyári falunap és a téli kolbásztöltő verseny – dicsérte a szervezőket Lakatos István alpolgármester.

– Nagyobb sátrat kellene beszereznünk! A mostanit kinőttük, pedig már meg is toldottuk – állapította meg elégedetten a szorgoskodó versenyzőket szemlélve Garai József, a házigazda egyesület elnöke és Zobbné Szummer Mónika vezetőségi tag, a közel száz embert a falujukba vonzó rendezvény ötletgazdája, szervezője, lelke és motorja.

Az első helyezést a Rezi Rizlingország csapata nyerte
Fotó: Fincza Zsuzsa

– Miként tavaly a zsűri javasolta, az idei, immár harmadik alkalommal megrendezett kolbásztöltő találkozót nem is neveztük versenynek, a hangsúlyt a hagyományok őrzésére, a tradicionális helyi ízek bemutatására és a barátságok ápolására helyeztük. A nemes vetélkedésnek ugyanis minden csapat nyertese, persze az elkészített ételekről a szakértő ítészek véleményt mondtak, s az izgalmak fokozása érdekében helyezéseket állapítottak meg – tette hozzá Zobbné Szummer Mónika.

Nem túlzás azt állítani, hogy a zsűri: Balogh József, a Flesch-Hús Kft. ügyvezetője, Járfás Andrea mesterszakács, a Báthory-szakközépiskola szaktanára, Léránt Józsefné, a helyi iskolakonyha főszakácsa és Pásztori Tibor nyugdíjas szakács és hentes ezúttal tényleg nehéz helyzetben volt.

Munkában a zsűri: (balról) Pásztori Tibor, Járfás Andrea és Balogh József (Léránt Józsefné is tagja volt a zsűrinek) Fotó: Fincza Zsuzsa

– Örömünkre szolgált, hogy a falvak (Szentpéterúr, Rezi, Cserszegtomaj, Felsőpáhok, Sármellék, Barlahida, Petrikeresztúr, Zalaapáti, Pölöske, Zalaszentmihály) mellett ezúttal már három város, Zalaegerszeg, Keszthely és Pacsa is képviseltette magát, s valamennyien a helyi hagyományok tiszteletben tartásával készítették el a településére jellemző házikolbászt. Hogy kritikát is mondjunk: vannak, akik túlságosan is jót akartak, több minőségi húst és kevés zsiradékot használtak, így a kolbászok némely esetben kicsit „szárazak” maradtak. Pedig egy régi közmondás szerint „akkor jó a sült kolbász, ha a zsírja az urak nyakkendőjére csöpög”. Talán egyedül a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesületének kolbászában volt elég szalonna – summázta a zsűri véleményét Balogh József.

A fantáziadús díszlet.
Fotó: Fincza Zsuzsa

S mert a legszebb terítéket is a besenyői öreghegyi polgárőrök készítették, a zsűritől újonc létükre ők kapták a különdíjat. A jelképes babérkoszorút a rutinos Rezi Rizlingország érdemelte ki, a második helyezést a helyi Haladás SE, a harmadikat a Pacsai Polgárőr Egyesület kapta.

A rendezvény disznótoros uzsonnával, a helyi Lavender Tánccsoport és a Fürge Ujjak Kézimunkaszakkör pro­dukció­jával és Németh Lajos, a Zalaapáti Harmonika Zenekar vezetőjének muzsikájára tánccal és mulatozással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában