Párhuzamos dimenziók

2019.01.28. 07:00

Ritkán láthatsz hasonlót – Mai és régi utcarészletekből készít montázsokat a kanizsai hobbifotós

A helyi Szőke István hobbifotós legújabb fényképein a mai utcarészletekbe beillesztve a múlt egy szelete látszik. A fotómontázsok érdekes időutazásra hívnak.

Benedek Bálint

A Fő utcáról mára eltűnt az 1920-as években épült egykori gyógyszertár, a helyén modern lakóépület áll

Fotó: Szőke István

Egyelőre a legnépszerűbb internetes közösségi oldalon láthatók a férfi által megálmodott „párhuzamos dimenziók” sorozat darabjai. Szőke István az egyik helyi vállalat kereskedelmi mérnökségén dolgozik. Középiskolás kora óta a fotózás a hobbija. Gyakran készít portékat, tájfotókat, s újabban a nagykanizsai utcák és jellegzetes épületek is megihletik.

Szőke István
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

– Szeretem, ha egy kép kicsit többet ad, elgondolkodtat – mondta Szőke István. – A speciális, fotó a fotóban montázs készítése nem egyedi találmány, a világ több pontján készítettek hasonlókat, a fővárosunkról is. Sokakkal találkoztam, akik szerint a város képe az évtizedek alatt alig változott valamit. Viszont lokálpatriótaként jól látom a különbségeket. A századelőhöz képest néhány épület már nem is létezik, de az 1980-as évekhez viszonyítva is szembetűnőek a változások. Csak hajlamosak vagyunk megszokni a mostani látványt.

István elmondta: a világhálón böngészve talál rá a régi kanizsai fotókra, de ismerőseitől is gyakran kap képeslapokat, amelyeket digitalizál. Majd miután beazonosította a helyszínt, éppen abból a szögből lefényképezi, ahol egykor a korabeli felvételt készítő állt.

A Fő utcáról mára eltűnt az 1920-as években épült egykori gyógyszertár, a helyén modern lakóépület áll Fotó: Szőke István

– Időigényes munka, de jó érzés, amikor éppen eltalálom azt a szöget, magasságot és pózt, ahogyan készülhetett a kép – mesélte. – Ezután a számítógépes programmal tizedmilliméter pontossággal összeillesztem. A Facebookon teszem közzé, de amint összegyűlik negyven darab, kiállítanám valahol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában