Elismerés

2019.01.16. 09:00

Négyen kapják meg idén a Zala György-díjat

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is a magyar kultúra napjához kapcsolódóan osztják majd ki a muravidéki magyarság legrangosabb elismerésének számító Zala György-díjakat.

Gyuricza Ferenc

A Zala György-díj Fotó: a szerző

Az ünnepi eseményre szombaton este, hat órakor kerül sor a lendvai Városi Színház- és Hangversenyteremben.

A Zala György-díjat (vagy ahogy korábban nevezték: a Kulturális Nívódíjat) az alapító szervezet, a huszonöt éves jubileumot ünneplő Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) tanácsának döntése alapján ítélik oda évről évre. Az elismerésben olyan személyek vagy szervezetek részesülhetnek, akik és amelyek az adott évben kiemelkedő, vagy hosszabb ideje meghatározó munkát végeznek a muravidéki magyar közösség kulturális, művészeti vagy közösségi életében. A díjnak különböző kategóriái léteznek, különdíjat már több magyarországi (köztük Zala megyében élő) kitüntetett is átvehetett.

A Zala György-díj Fotó: a szerző

A 2019-es Zala György-díjak odaítéléséről novemberben döntött az MNMI tanácsa. Eszerint ez évben négy személy részesül elismerésben. Általános díjat kap Kósa Klára, a felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület elnöke, életműdíjat vehet át Bazsika Magda hímző, az első muravidéki hímzőszakkör megalapításának kezdeményezője, míg az ifjúsági kategória kitüntetettje Kovács Tünde, a Muravidék Néptáncegyüttes vezetője lesz, a különdíjat pedig ezúttal Herman László képzőművésznek ítélték oda.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó lendvai rendezvényen a díjátadás mellett a Kaláka együttes ünnepi koncertjére kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában