Kézműves turizmus éled a határ mentén

2019.01.26. 10:00

Konferenciával zárult a CultuREvive Tour projekt Zalaegerszegen

A CultuREvive Tour című magyar–horvát ökokulturális turisztikai projekt zárókonferenciája zajlott pénteken a Kézművesek Házában.

Magyar Hajnalka

A konferencia horvát és magyar résztvevői, előttük a túraútvonal térképe Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezető partnerségével életre kelt kezdeményezés lényege egy olyan túra­útvonal kialakítása, amely Kapronca-Krizsevác, Muraköz és Zala megye ökoszellemiségű kézműves műhelyeit, galériáit fűzi egy láncra.

A konferencián Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, majd magyar oldalról Skrabut Éva projektkoordinátor, a ZMNE elnöke foglalta össze az eredményeket, horvát részről pedig Renato Labazan, Kapronca Idegenforgalmi Közösségének igazgatója, valamint Dijana Posavec, a Dr. Rudolf Steiner Központ igazgatója summázott. Az útvonalakat ismertető online kiadványt, valamint a Dil-dil duda című CD-t és háromnyelvű füzetet Prokné Tirner Gyöngyi, a projekt menedzserasszisztense, a Kézművesek Háza szakmai vezetője mutatta be. Zárásként levetítették az útvonalakat népszerűsítő filmet.

A konferencia horvát és magyar résztvevői, előttük a túraútvonal térképe Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– Az a cél segítette életre e turisztikai útvonalat, hogy tovább éltessük a horvát és magyar kultúra közös hagyományait, s a kézműves műhelyeinket jobban bekapcsoljuk a turizmus vérkeringésébe – világította meg törekvéseiket Skrabut Éva. – Sok minden történt a projekt másfél éve alatt. Rendezvényeken népszerűsítettük az útvonalat, kézműves oktatásokat szerveztünk, s a horvát és magyar mesterek egymással is megosztották tapasztalataikat. Kölcsönösen részt vettünk egymás fesztiváljain, s két tanulmányút is zajlott, felkeresve a magyar, illetve a horvát oldal érintett kézműveseit. A gébárti dudatáborban tíz horvát és tíz magyar fiatal tanulta a közös dalkincset, s az őket oktató Szabó Zoltán és Végh Andor népzenész jóvoltából megjelenhetett egy kiadvány CD melléklettel a térség dudaművészetéről, ami jelentőségében túlmutat a projektünkön. Összegzésként elmondható, hogy a zalai mesterek erőssége a kézművesség tudatos visszatanítása, a horvát kézművesek pedig nagyon jó érzékkel kapcsolódnak a térség turisztikai, gasztronómiai kínálatához. Van tehát mit tanulni egymástól, már javában készülünk a folytatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában