Felújították

2019.01.03. 11:00

Kőkereszt szépült meg Förhénc-hegyen

A Förhéncért Egyesület újíttatott fel egy fogadalmi kőkeresztet a dél-zalai város határában lévő szőlőhegyen.

Horváth-Balogh Attila

Skanecz Sándor a felújított kőkeresztnél Fotó: HBA/Zalai Hírlap

Mint azt Skanecz Sándor, a civil szervezet elnöke elmondta: az eredetileg 1894-ben Baa László által a megváltás jeléül állíttatott kőkereszt korábban az újförhénci rész elején állt, de az évek alatt eléggé elhanyagolt állapotba került, benőtte a növényzet. Az egyesület egyik tagja vetette fel, hogy szabadítsák ki „fogságából” a kőkeresztet, s újítsák fel méltó módon.

– Az is szóba került, hogy helyezzük át a hegytetőn lévő útkereszteződésbe, ahol betöltheti a funkcióját – magyarázta Skanecz Sándor.

Skanecz Sándor a felújított kőkeresztnél Fotó: HBA/Zalai Hírlap

– Itt előtte nem volt kereszt, de az ötletet többen is jónak tartották. Összeállítottunk egy feladatlistát, mi a teendő, hogyan tudjuk ezt a dolgot megoldani, és ehhez milyen munkálatokra, anyagokra van szükség. Az egyesület finanszírozásában elkészült a kereszt alapja, s a korpusz felújíttatását is elvégezte egy hozzáértő szakember. Ezt követően sor került a felállítására, amiben szintén egy tagunk segített, a környezetét pedig ugyancsak az egyesület lelkes aktivistái tették rendbe. A szentelésre pünkösd vasárnapján kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában