Az önkormányzatokkal szemben nincs önerőelvárás

2019.01.08. 07:00

Februártól indul a Magyar falu program

Egyházi és önkormányzati közösségi terek felújítására és létrehozására lehet pályázni elsőként, februártól a Magyar falu program keretében. Az önkormányzatoknak ezúttal nem kell önerőt biztosítaniuk.

MW

Az egyházak temetők felújítására is pályázhatnak

Fotó: Varga Lívia

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos bejelentette: a Magyar falu programra februártól jelennek meg az első pályázati kiírások. Az önkormányzatokkal szemben nincs önerőelvárás, az előfinanszírozásnál pedig előnyt élveznek majd a kisebb adóerő-képességű települések. Kiemelte: a pályázatokat a Magyar Államkincstár bonyolítja le, a nyertesek rövid időn belül hozzájuthatnak a támogatási összeghez, és a pályázatok előfinanszírozottak lesznek. A falusi közszolgáltatások minőségének javítására 75 milliárd forint jut, 18 célterületet jelöltek ki, a kedvezményezettek az önkormányzatok és – két esetben – az egyházak lesznek.

Az egyházak temetők felújítására is pályázhatnak
Fotó: Varga Lívia

Az üresen álló volt parókiák, plébániák, egyházi iskolák felújítása mellett a programok szervezését, eszközvásárlást és a közösségi életet szervező személyek bérének és járulékának költségeit is támogatják. Az egyházak pályázhatnak még temetők felújítására is.

Bölcsődék és óvodák létesítésére, felújítására, bővítésére, orvoslakások építésére, orvosi rendelők felújítására vagy építésére, orvosi eszközök beszerzésére akár 100 millió forintos nagyságrendben is pályázhatnak. Nagy érdeklődésre tarthatnak számot az utak és járdák felújítására szolgáló pályázatok. A falu- és tanyagondnoki szolgálatok gépjármű-pályázataira 5 milliárd forint áll rendelkezésre, valamint 3 milliárd forint a falu- és tanyagondnokok bérezésére.

A falusi útalap és a közszolgáltatások minőségének javítására idén legalább 150 milliárd forintnyi forrást szánnak. Ötvenmilliárdból két szakaszban újulnak meg alacsonyrendű utak, több mint 160 szakaszt újítanak fel 430 kilométeren. Egyes munkák már márciusban megkezdődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában