A tavalyi esőzések okán kaptak támogatást

2019.01.07. 07:00

A Vadása-tó vizét leengedték, most a meder kotrása következik

Újabb lendületet kapott a Vadása-tó rendbetétele: a tavalyi esőzés okozta károk felszámolására benyújtott vis maior-igényére 96,5 millió forint támogatást kapott az önkormányzat. A tavat leengedték, a napokban a közbeszerzési eljárást indítják el.

Nemes Judit

Kránicz Ferenc polgármester a Vadásánál. A vizét leengedték, most a kotrás következik – indul a közbeszerzési eljárás

Fotó: Horváth Balázs

Viharral, jelentős mennyiségű esővel köszöntött be a június tavaly: a nyugat felől érkező csapadéktömeg sok felszámolandó kárt hagyott maga mögött a szomszédos Vas megyében. Hegyhátszentjakabon a vízözön megrongálta a település útjait, az árkokat, azonban a legnagyobb problémát a Vadása-tónál okozta. – A védekezést mindkét tó gátjának sérülése miatt azonnal elrendelték, és megyei összefogással meg tudták akadályozni, hogy nagyobb baj legyen. Az összes kár abból adódik, hogy a csapadék alámosta a gátat, elmosta az apasztó részét, tönkretette a zsilipet – mondta el a Vas Népének Kránicz Ferenc polgármester.

A következő lépés a kárfelmérés volt, majd szakértői véleménnyel alátámasztva beadták a vis maior igényüket 160 millió forintra. – December 18-án határozott a Belügyminisztérium a kérelemről: támogatták az igényünket, azonban a kértnél kisebb összeget, 96,5 millió forint támogatást ítéltek meg az önkormányzatnak. Ehhez jön még az önrész, így összesen 107 millió forintból gazdálkodhatunk. Ebből kell a vihar miatt keletkezett károkat helyrehozni, a Vadása- tó helyreállítására – a gát, az árapasztó és a műtárgyak újjáépítésére és a hordalék elszállítására – 78 millió forint jut – sorolta Kránicz Ferenc. Hozzátette: a megítélt öszszeg már magában foglalja a védekezésre fordított 4,5 millió forintot, a szakértői véleményt, a műszaki terveket, a közbeszerzési költségeket és a műszaki ellenőrzés díját, összesen 6,8 millió forintot.

Kránicz Ferenc polgármester a Vadásánál. A vizét leengedték, most a kotrás következik – indul a közbeszerzési eljárás Fotó: Horváth Balázs

A maradék 24,2 millió az utak helyreállítására és a tuplicai áteresz javítására vonatkozik. Legelső teendőjük a tó vizének leeresztése volt, ám ez nem ment könnyen, mert a zsilipet hiába bontották szét, nem folyt át rajta a víz, valamint az engedélyező hatósági határozatokra is kellett várniuk. – Két hónap után, karácsony másnapján óriási szerencsénkre megindult a mederből a víz, nem kellett átvágnunk a gátat, és tegnapelőttre ki is ürült a tó – emelte ki a község első embere. A következő lépésben az állóvízbe került hordalékot és iszapot kell eltávolítaniuk, azonban a másfél hektáros területről csak kiszáradva tudják elszállítani az első számítások szerint nyolcezer köbméter iszapot. A helyét már megtalálták, most az iszap szikkadására várnak – ezt azonban megnehezíti, hogy tegnap szivárogni kezdett a víz a területre, ahol megrekedt, a zsilipen ismét nem jutott át.

A tó vizének leengedése nem tett kárt a halállományban: a tavaly telepített halak egy részét a horgászok már kifogták, a maradék nagy részét az elmúlt két-három hétben a Vas Megyei Horgász Szövetség fogta ki, kisebbik hányada pedig a víz leeresztésével átkerült a patakokba. – A közbeszerzési eljárást január elején elindítjuk, várhatóan február elején átveheti a kivitelező a munkaterületet. Március végére rendbe kell tennünk a tavat. Ezután fel kell tölteni a medret – tizenegy forrással és a Vadása-patak vízhozamával egy hét alatt megtöltjük. Ha minden terv szerint halad, nyárra ismét birtokba vehetik a kikapcsolódni vágyók a Vadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában