Kihat a későbbi életükre

2019.01.29. 09:00

A landorhegyi gyermekotthonban a kutyáktól érkezik a segítség

A végeláthatatlan hosszúságúnak tűnő pórázt minden kis kéz megfoghatta, így az összes gyerek sétáltatta a kutyákat. Kezdődhetett a foglalkozás az egerszegi gyermekotthonban.

Arany Gábor

Tolnai Tímea és Zserbó vidám feladatokat old meg a gyerekekkel

Fotó: Arany Gábor

– Nagyon jó hatással vannak a kutyák a gyerekekre – fogalmazott Letenyei Tímea, a gyermekotthon nevelője, aki maga is állatvédő aktivista. – Megtanulják az együttműködést, önfegyelmet, együttérzést, erősíti az önbizalmukat, segít levezetni a feszültségei­ket, lekötni az energiáikat. Megnyílnak ilyenkor, és képessé válnak elfogadni a másik élőlényt, ami a későbbi életükre is kihat, mert megtanulják a felelős állattartást – sorolta.

A landorhegyi otthonban félszáz gyermek él, csecsemőtől a 18 éves korig, közülük a kisiskolások és óvodások részesei a programnak, amelyben tíz hónap alatt húsz játékos foglalkozást tartanak két kutyás terapeuta közreműködésével. A Zalai Kutyabarátok Egyesülete 2012-ben alakult a felelős állattartás elősegítésére, árulta el dr. Nagy Erzsébet, aki az Andi nevű nyolcéves mudival keresi fel rendszeresen a gyerekeket Tolnai Tímea és Zserbó névre hallgató hároméves uszkárja társaságában.

Tolnai Tímea és Zserbó vidám feladatokat old meg a gyerekekkel Fotó: Arany Gábor

Az egyesület terápiás csoportja tavaly márciustól KutyaJó Kalandok címmel indított Nagykanizsán és Zala­egerszegen három korcsoport számára állatasszisztált játszóházat terápiás kutyákkal és pedagógussal. Több Zala megyei bentlakásos, köznevelési és közoktatási intézménnyel, egyesülettel, civil szervezettel működnek együtt, és számukra hetente tartanak állat­asszisztált foglalkozásokat pedagógiai kísérővel. Megfordulnak bölcsődében és idősek otthonában is, nagyon kedvező hatásúak a foglalkozások a fogyatékossággal élők és a demensek számára is.

– Minden korosztály kedveli ezeket a foglalkozásokat, ez különösen a gyermekekre igaz – osztotta meg tapasztalatait dr. Nagy Erzsébet, aki a terápiás csoportot vezeti. – Érzelmileg megerősíti őket, sokan a kutya előtt nyílnak meg, beszélgetnek velük, többet mesélnek magukról, mint akár a nevelőjüknek. A játékos feladatokban felszabadultan, a megfelelés kényszere nélkül jutnak sikerélményhez, hiszen más a matematikai feladat is, ha a kutya dobja ki a kockát az összeadandó számokkal, mint ha tanári kérdésre kell felelni – zárta végezetül példával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában