Percenként 250 leütés

2018.12.19. 14:00

Nagykanizsai tanulók értek el sikereket gyorsírásban és szövegszerkesztésben

A korábbi évekhez hasonlóan idén ismét kiválóan szerepeltek a Thúry szakképző iskola diákjai a dr. Kalotay Kálmán emlékére megrendezett gyorsíró-, gépíró- és szövegszerkesztő-bajnokságon.

Benedek Bálint

A dobogós nagykanizsai diákok és felkészítőjük (balról): Szőke Petra, Tóth Brigitta, Bácskai Dorina, valamint Kalmár Izabella Tímea

Fotó: Benedek Bálint

A Magyar Gyorsírók és Gép­írók Országos Szövetsége a fővárosi Katona József szakgimnáziumban rendezte meg a versenyt, melyre a felnőtteken kívül négy korcsoportban várták a diák nevezőket is. A kanizsai Thúry György Szakképző Iskola diákjait ezúttal is Kalmár Izabella Tímea készítette fel. A tanárnő elmondta: a megváltozott – a nemzetközi rendhez igazított – szabályok mellett kiválóan helytálltak a tanítványai.

– A legjobban a szövegszerkesztésben szerepeltünk – mondta. – A színháztörténetről szóló versenyfeladat egy digitális formában átadott, maximum 15 ezer karakterből álló, legfeljebb 350 korrektúrát tartalmazó szöveg korrektúrázása volt, az általánosan ismert szövegszerkesztő program segítségével. A versenymunka akkor érvényes, ha az induló a megadott tíz perc alatt legalább 40 helyes javítást elvégzett. Ennek keretében szövegrészeket kellett törölni, cserélni, átrendezni, kiemelni és aláhúzni. A fiataloktól nagy koncentráció szükségeltetett, hiszen a helyes megoldásra maximális 100 pontot kaptak, közben azonban 500 pontot levontak minden kihagyott korrektúráért.

A dobogós nagykanizsai diákok és felkészítőjük (balról): Szőke Petra, Tóth Brigitta, Bácskai Dorina,
valamint Kalmár Izabella Tímea Fotó: Benedek Bálint

Kalmár Izabella Tímea hozzátette: gépírásból a 30 perces sebességi másolás során ugyancsak magas követelményszintet kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Ifjúsági és tanuló kategóriában például percenként legalább 250 leütést kellett elérniük az indulóknak, hogy sikeres versenydolgozatot adhassanak be.

A kanizsaiak eredményei. Szövegszerkesztés. Tanuló I. (11–12. osztály): 1. Tóth Brigitta, 3. Szőke Petra (mindketten 12. C), 4. Könyv Cintia, 5. Bogdán Elizabet (mindketten 11. A), 6. Németh Alexandra (12. C). Ifjúsági (18–24 évesek): 3. Bácskai Dorina (1/13. B). Gépírás. Ifjúsági: 5. Bácskai Dorina (1/13. B). Tanuló I.: 6. Bogdán Elizabet (11. A).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában