betlehemezés

2018.12.20. 13:00

Jézus születésének hírét viszik el a családokhoz a lenti cserkészek

Regősök, pásztorok és angyalok kopogtatnak be a karácsony előtti napokban a városban élő családokhoz, hogy hírt vigyenek Jézus születéséről.

Korosa Titanilla

A Kovács család (balról Edit, Virág és Ábel) is örömmel fogadta a betlehemes játékot. Mellettük a cserkészek (balról) Kovács András, Horváth Marci, Tóth Edina, Tóth Timót

Fotó: Korosa Titanilla

Kedden kora este cserkészek gyülekeztek, hogy jelmezt ma­gukra öltve elinduljanak a kézzel készített betlehemmel, s rövid pásztorjátékkal meglepjék a város lakóit.

– A cserkészek egyik célja a néphagyományok ápolása – kezdte Kalmár Imre, a lenti Szent Mihály cserkészcsapat parancsnoka. – Immár 25 éve tartjuk a betlehemezés szokását. A szervezet életében jelen van a valláserkölcsiség.

A csapat tagjai két betlehemes csoporttal öt alkalommal keresik fel a helyieket karácsony előtt. Egy-egy este 8-10 családhoz is ellátogatnak.

A Kovács család (balról Edit, Virág és Ábel) is örömmel fogadta a betlehemes játékot. Mellettük a cserkészek (balról) Kovács András, Horváth Marci, Tóth Edina, Tóth Timót Fotó: Korosa Titanilla

– Négyféle betlehemest adtunk elő eddig, két-három évente változtatunk: készültünk már ugocsai, magyaródi, illetve saját elképzeléseink alapján összeállított játékkal is – magyarázta a parancsnok. – A lényeg, hogy ne legyen túl hosszú, mint például a misztériumjátékok, hogy minél több családhoz eljuthassunk.

Megtudtuk: kevés lényegi különbség van a különböző helyekről származó betlehemes játékok között, de az említett ugocsai változatban például betyár és huszár is szerepel.

– Jórészt bizalommal, szeretettel fogadnak bennünket, többen már várnak ránk, az idősebbek időnként könnyekig meghatódnak – tette hozzá Kalmár Imre. – Nem tudok róla, hogy a környéken rajtunk kívül vinné ezt a hagyományt másik csapat. Mi szeretnénk minél hosszabb ideig életben tartani. Remélem, hogy az utánunk következő cserkészek is így tesznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában