Vigyázzunk kedvenceinkre

2018.12.30. 07:00

A háziállatoknak nem buli a szilveszter

Az év utolsó napjának közeledtét nemcsak a naptár jelzi, hanem az idejekorán durrogó tűzijátékok zaja is.

Szabó Zsófia

Koller Éva és Stefán Ottó állatgondozó nyugtatgatja a petárdazajtól rémült kutyákat Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Törvény engedélyezi, a petárda kivételével, a pirotechnikai eszközök rendeltetésszerű használatát szilveszter napján, meghatározott órákban. Azonban sajnos jó néhányan már napokkal korábban „tesztelik” a tűzijátékokat, köztük a tiltólistán szereplő petárdát is. A fényjátékok látványa és hanghatása elég erőteljes. A fülsiketítő robajra sokan érzékenyek, és nem csak embertársaink közül élik meg többen nehezen ezt az időszakot.

A négylábúakat, különösen a kutyákat nagyon megviseli a petárdazaj. Olyannyira, hogy sokan megszöknek otthonról. Egy gondos gazda azonban meg tudja mindezt akadályozni, mondta Skanecz Tamás, a nagykanizsai állatmenhely telepvezetője.

– Nem elég pusztán szilveszter napján körültekintően bánni a kutyákkal. Már napokkal korábban jobban oda kell rájuk figyelni. Ugyanis sok kutya érzékenyen reagál a petárda robbanására csakúgy, mint nyáron a villámlások zajára. Ha tudjuk, hogy az eb félős, célszerű zárt helyen, biztonságos közegben tartani a közelgő időszakban. Megoldást jelenthet az is, ha megkötjük, illetve elegendő ételt, italt teszünk az állat elé. Hatékony megoldás, ha állatorvos segítségét kérjük, aki gyengébb nyugtatóval tudja orvosolni a kutya izgatottságát – fogalmazott Skanecz Tamás.

Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Hozzátette: bizony, akad dolga a menhely munkatársainak és az állatvédőknek az elkövetkezendő időszakban is. Több kóbor kutya kerül be az otthonba ilyenkor. Abban az esetben, ha a jószágban van chip, viszonylag könnyedén előkeríthető a gazdi. Persze ha valós adatok, valós elérhetőségek szerepelnek az adatbázisban. Ha viszont nincs chip a négylábúban, már nehezebb ügy a tulajdonos felderítése. Sok segítséget nyújtanak a közösségi oldalak, amikre a menhelyre került kutya képét felteszik. Több példa volt arra, hogy ezt követően jelentkezett a gazda a kedvencéért.

Koller Éva és Stefán Ottó állatgondozó nyugtatgatja a petárdazajtól rémült kutyákat Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A telephelyvezető kiemelte: ha valaki az év utolsó napjaiban kóbor kutyát lát, aki félénk, zavart és céltalanul bolyong, ne „rámenősen”, vehemens mozdulatokkal próbálja bekeríteni. Ugyanis ezzel a magatartással a legtöbb esetben még jobban megriasztja az ebet.

Célszerűbb értesíteni az állatmenhelyt, hiszen a szervezet hozzáértő szakemberei sikeresen fülön csíphetik az elkóborolt kutyát, majd nyugodt környezetbe, az állatotthonba szállítják, ahol jelentkezhet érte a gazdi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában