(Jó) Előre ittak a sült liba húsára

2018.11.05. 12:00

Nagy mulatságot rendeztek a határ menti Tótszentmártonon

A derék, ám rakoncátlan házi lúd ádáz csatát folytatott a nyakába kötözött szalaggal, miközben mögötte nótás kedvű magyar, horvát és szlovén borisszák finom nedűkkel öblögették danolászástól tikkadó torkukat.

Szabó Zsófia

Rutinos szertartásvezetőként a „püspök” szerepét a Dobronakról érkezett Varga József vállalta a mustkeresztelőn Fotó: Szakony Attila

A korántsem hétköznapi kavalkádot harmonikaszó, bor és szaftos sült hús illata spékelte meg, nagy vidámság és pajzán, „vallásos szertartásnak” álcázott huncutságok közepette.

A tótszentmártoni szőlőhegyen munkálkodó gazdák messze földön híresek arról, ha tennivalóról, „dologról” van szó, nem süttetik a hasukat. A robot fáradalmait pedig mindig mulatsággal pihenik ki, ahol szem, száj nem marad szárazon. Újabb ünneppel bővítette jeles eseményei sorát a Szent Márton Borbarát Egyesület. Először rendezték meg a Szent Mártonról elnevezett újborfesztivált.

Vlasics Lajos elnök elárulta: új köntösbe öltöztették idén a Márton-naphoz kötődő programot.

– Bízva a jó időben, korábban szerveztük meg és sokszínűbbé tettük az újbor ünnepét. Bormustrával kezdtük, a Kálmán- és a Nagymező-hegyen termelő gazdák borait gyűjtöttük össze bírálatra. A neves zsűri a legjobb fehér újbor címet Megyeri Istvánnak, a legjobb rozéét Mirkó Jánosnak, míg a legszebb vörösét Hederics Lászlónak adta. Ami pedig a mintákat illeti: jó borokká válhatnak majd, ám még az elején tartunk. Derítés után a tisztulás zajlik most. Korábban volt idén a szüret, így a folyamat is előrébb tart, mint a nagykönyv szerint lennie kellene. A nagy hőség sokkolta a szőlőt, ezért kevesebb lett a mustfoka. Tavaly jobb, több volt – összegezte Vlasics Lajos.

Rutinos szertartásvezetőként a „püspök” szerepét a Dobronakról érkezett Varga József vállalta a mustkeresztelőn Fotó: Szakony Attila

Ha a szőlő a meleg miatt nem élvezte áldását az égieknek, az újbor már megkapta a magáét a szlovén Dobronaki Bortermelő Egyesület életvidám urakból álló csapatának köszönhetően, akiknek a csinos Letenyei Borbarát Hölgyek, valamint a miklósfai dr. Kotnyek István Kertbarát Kör sármos férfiúi is segédkeztek.

A „püspök” szerepét, rutinos szertartásvezetőként, a dobronaki Varga József töltötte be.

– November közepe táján szokás a pinkát beverni a hordóba, a mustot ilyenkor kell átváltoztatni borrá. Ezt a vicces ceremóniát, amit bemutattunk, úgy tanultuk másoktól, viszont a magunk szája ízére alakítottuk. Nemcsak az újborra kérünk áldást, hanem még a politikusokra is – nevetett Varga József.

A dobronaki bortermelők elnöke, Horvat Bojan szerint barátságok is köszönhetőek a jó bornak.

– A tótszentmártoniakkal a magyar nyelv is összeköt bennünket. Persze a finom borokról sem feledkezünk meg. A mondás szerint minden bor jó, de a legjobb az mindig a sajátom. Ha az ember beleteszi magát, a szívét, attól az igazi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában