honvédségi alkalmazásáról volt szó

2018.11.13. 07:00

Katonák a zalaegerszegi járműipari tesztpályán

A Magyar Honvédség a zalai megyeszékhelyen, a járműipari tesztpálya fogadóépületében tartott tegnap tudományos konferenciát Autonóm on- és offroad járművek katonai alkalmazásának lehetőségei címmel.

Hajdu Péter

Dr. Benkő Tibor köszöntőjében a tudomány és a katonai fejlődés kapcsolatáról beszélt Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A magyar tudomány ünnepe alkalmából szervezett konferencián dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott köszöntőt, majd dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitotta meg a rendezvényt. Dr. Benkő Tibor közölte, a Magyar Honvédségnél elinduló nagy jelentőségű fejlesztések időszakában különösen fontos a tudományos élet szereplőivel való együttműködés.

– A hadiipar mindig mozgatórugója volt a fejlesztéseknek, az új találmányok kidolgozásának. Mindig előre tekintett, s mozgatta a polgári tudomány fejlődését. Azt kell mondanunk, hogy a Magyar Honvédség most háttérben van, lemaradtunk azoktól az elvárásoktól és követelményektől, amelyekre szüksége van – mondta többek között a miniszter, s hozzátette, a katonák feladata, hogy induljanak el, és szerezzék vissza azt a régi pozíciót, amiben a honvédség és a katonai fejlesztő mérnökök ismét előtérbe kerülhetnek.

Dr. Benkő Tibor köszöntőjében a tudomány és a katonai fejlődés kapcsolatáról beszélt Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A miniszter elmondta még, a honvédségi célkitűzések megvalósulása szempontjából is lehetőséget lát a zalaegerszegi beruházásban.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter rámutatott, a technológiai fejlődés eddigi rangsora az űrtechnológia, majd a hadiipari alkalmazás volt, később kerültek a fejlesztések a civil világba. A mai világ technológiája már megváltoztatta ezt, s egy sor párhuzamosság jött létre. A mai kulcsszavak közé tartozik a mesterséges intelligencia, a robotizáció. A miniszter elmondta, az elektronikusan irányított járművek rendszerét tekintve a hazai járműipar a világon vezető pozícióban van, s e téren született magyarországi fejlesztéseket alkalmaz a világ több neves autógyártója. Mesterképzések indultak szeptemberben az ELTE-n és BME-n az autonóm járműirányításról, s a zalai megyeszékhelyen e technológia tesztelése is lehetővé vált. A fejlesztések további eleme az a környezet, amiben a gépek tudnak kommunikálni egymással, az 5G hálózat, ami a tesztpályán már megjelent.

 

A konferencián előadás hangzott el a stratégiaelméletek fejlődése és az autonóm járművek témakörében, illetve az autonóm járművek irányításáról. A program részeként a katonai vezetők megnézték a tesztpályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában