az E.ON megegyezésre törekszik

2018.11.14. 17:00

Három kökényesmindszenti fa kontra új áramhálózat

Miért nem ott telepít nyomvonalat az E.ON, ahol nem áll három diófa a vezeték útjában?

Magyar Hajnalka

Az új oszlop a diófa mellett, s a lombkoronán áthaladó vezeték Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Elmaradt reakció

Erre a kérdésre keresi a választ a Kökényesmindszenten élő Kovács család. Mint elmondták, Babosdöbréte kökényesmindszenti külterületén nyomvonalfejlesztésbe kezdett az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Mint érintett félnek, tavaly szeptemberben nekik is megküldték a nyomvonal terveit, egy kitöltendő nyilatkozattal egyetemben, hogy hozzájárulnak-e a tervezethez. Mivel a térkép szerint az új oszlop és a vezeték erőteljesen érintette volna a telekhatáron álló három diófájuk koronáját, nem járultak hozzá a nyomvonalhoz. A levelet visszaküldték, de semmiféle reakció nem érkezett.

A munkálatok ettől függetlenül elkezdődtek, új oszlop került az egyik diófa közvetlen közelébe, a vezeték elhelyezésekor pedig biztonsági okokból megcsonkították mindhárom fa koronáját.

Az új oszlop a diófa mellett, s a lombkoronán áthaladó vezeték Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A panaszosok igyekeztek szóvá tenni sérelmeiket az érintett hivataloknál, s ennek nyomán kaptak is egy megállapodástervezetet. Ebben az áll, hogy mivel az ingatlanon elhelyezett közcélú hálózat és annak biztonsági övezete részben akadályozza, illetve korlátozza az ingatlan használatát, az „engedélyes” fél egyszeri, egyösszegű és végleges kártalanítást fizet a tulajdonosok részére. A kártalanítás mértékét szakértői vélemény alapján 1 ezer forintban határozták meg. A panaszosok ezt a megállapodást nem írták alá.

Most újabb kárigény beadására készülnek. Ám ennek kimenetelétől függetlenül sem értik, miért nem az út túloldalán álló oszlop érintésével vitték tovább a szakemberek a vezetéket, ebben az esetben ugyanis jóval kevesebb kár esett volna a diófákban. Igaz, a túloldali oszlop előtt meg egy fenyőfa áll…

Az E.ON válaszolt

A panaszt továbbítottuk az E.ON-hoz, s Varga Ivett regio­nális kommunikációs szakreferenstől az alábbi választ kaptuk:

„Sajnáljuk, ha kellemetlenséget okoztunk ügyfelünknek, mivel kiemelten figyelünk arra, hogy a lehető legminimálisabbra szorítsuk az új hálózatszakaszok kiépítése során a környezet terhelését. A tervezési eljárás során mindig próbáljuk olyan nyomvonalon megtervezni az új kisfeszültségű légkábeles hálózatot, hogy az magáningatlanokat ne érintsen. Emellett arra törekszünk, hogy fa kivágására lehetőség szerint ne kerüljön sor – sem közterületen, sem magánterületet érintően.

Ezúttal is ezeket helyeztük előtérbe a tervezéskor. Több szempontot figyelembe véve az optimális megoldást a szóban forgó műszaki megoldás alkalmazása jelentette.

A nyomvonal közterületen halad, fa kivágására nem volt szükség, azonban a nyomvonal biztonsági övezete 1 m²-es területen sajnos érinti a szóban forgó ingatlant. A szakértő által megállapított kártalanítási összeg az ingatlan 1 m²-es vezetékjoggal érintettsége miatt merül fel.

Az említett diófák törzse a magáningatlanon van, a fa ágai a közterületre kinyúlva érintik a vezeték biztonsági övezetét. Kollégánk több alkalommal is tájékoztatta ügyfelünket, hogy a fák gallyazása szükséges a biztonságos kivitelezéshez. A vezeték felhelyezése előtt az említett fák kinyúló ágait kellett levágnunk.

Az út másik oldalára vinni a nyomvonalat az útkereszteződés formája és mérete miatt műszakilag nem lett volna megfelelő megoldás, ezért vezettük az új vezetéket a meglévő hálózat meghosszabbításaként ügyfelünk ingatlana előtt. A másik lehetséges, jelentősen hosszabb nyomvonallal kétszer kellett volna keresztezni az utat.

Az új hálózatszakasz kiépítésére azért volt szükség, hogy a településen újonnan épülő ingatlan számára az igényelt villamos energia ellátását biztosítani tudjuk.

Az ügyfél által leírtakat a korábbiakban elküldtük az építési engedélyeket kiadó Kormányhivatalnak. A hatóság megvizsgálta az érintett tulajdonosok állásfoglalását, és döntése alapján az érintett ingatlantulajdonos tűrni köteles a fák gallyazását a közcélú hálózat létesítése során.

Ettől függetlenül, ha ügyfelünk erre igényt tart, és a levágott ágakkal (vagy ha a diót még nem gyűjtötte be a terméskieséssel) okozott zöldkárra benyújtja egyszeri kár­igényét, azt rövid időn belül elbíráljuk és megállapodás keretében rendezni fogjuk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában