Felelősséggel a jövő szakembereiért

2018.11.13. 07:00

Egy életszakasz lezárult, s újabb kezdődött el – Mesterleveleket osztottak Nagykanizsán

Közel 40 fő vehette át mesterlevelét a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezte mesteravató ünnepségen a minap.

Horváth-Balogh Attila

Lekszikov Zsolt veszi át a mesterlevelét Mérksz Andor szakmai vizsgabizottság-elnöktől Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A rendezvényre a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban került sor, az újdonsült mestereket elsőként Dénes Sándor polgármester köszöntötte.

– Ma már csak az oktathatja a fiatalokat leendő szakmájuk titkaira, aki mesterlevéllel rendelkezik, s ez nagyon is rendjén van – bocsátotta előre a polgármester. – Önökre tehát a fiatalok felnéznek, azért azt kérem: mindent tegyenek meg azért, hogy tanítványaik szintén eljussanak szakmájukban a legmagasabb, akár a mesteri szintre.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Mi­nisztérium parlamenti ál­lamtitkára, országgyűlési kép­viselő köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a mindennapi életben az együttműködés.

– Azonban együttműködni csak azok tudnak jól, akik valamiben nagyon-nagyon jók – jelentette ki Cseresnyés Péter. – Azok, akik a tudásukat hozzá tudják tenni másokéhoz, hogy új értéket teremtsenek. Olyan értéket, amely jó az egyénnek, és jó annak a közösségnek, amelyikhez az egyén tartozik.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt: a mesterré válás minden szakember életében fontos mérföldkő, a pályafutás egy szakaszának méltó lezárása és egy újabb nyitánya.

Lekszikov Zsolt veszi át a mesterlevelét Mérksz Andor szakmai vizsgabizottság-elnöktől Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Legyenek büszkék arra, amit elértek, s hogy méltó folytatói annak a hagyománynak, amit elődeik itt, Nagykanizsán elindítottak – szögezte le dr. Parragh László. – A város ugyanis komoly gazdaságtörténeti múlttal rendelkezik, ami nem a véletlenek egybejátszásának köszönhetően jött létre, hanem azon szorgalmas emberek munkája révén, akik itt éltek, az ipart, a szolgáltatást, a közlekedést, a kereskedelmet működtették és képesek voltak arra, hogy ezt a várost megtartsák, bármilyen gazdasági-politikai környezetben.

Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig arra mutatott rá: a mester évszázadok óta egyet jelent a minőséggel.

– Ha valamikor, akkor ma igazán szükség van a jó mesterekre – mondta az elnök, aki azt is jelezte: hagyományteremtő szándékkal, a fejetlen fehér mén kanizsai legendájához kapcsolódóan a mesterlevél mellé mindenki kap egy-egy patkót is. Ez reményeik szerint azt sugallja majd az új mestereknek: menjetek, lássatok világot, ismerjetek meg külföldi jó gyakorlatokat, de gyertek vissza, Nagykanizsa mindenkit hazavár.

Ezt követően a mesterek fogadalomtételére, majd a mesterlevelek átadására került sor. Ezúttal 39 lábápoló, villanyszerelő, cukrász, kárpitos, szakács, járműfényező és karosszérialakatos vehette át a magasabb szintű tudást jelképező dokumentumot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában