Tudományos, fantasztikus

2018.11.27. 10:00

Egy délután a fizika jegyében Zalaegerszegen

Almákkal lehet világítani, ecettel és szódabikarbónával lufit felfújni, folyadékkal terhet emelni. Ilyen és hasonló érdekességeket mutattak be a diákok hétfőn a Munkácsy-középiskolában, ahol az Öveges-délután eseményei zajlottak.

Arany Gábor

A Landorhegyi-iskola nyolcadikos tanulója, Rákos Szabina és Salamon Bálint ecettel, szódabikarbónával fújt fel lufit Fotó: Katona Tibor

Fotó: Katona Tibor

A legendás, pákai származású fizikaprofesszor nyomdokain járva, a háztartásban található legegyszerűbb eszközöket felhasználva mutatták be a fizikai kísérleteket, s magyarázták meg a jelenségeket, ahogy ezt Némethné Tóth Krisztina elmondta.

A Landorhegyi-iskola nyolcadikos tanulója, Rákos Szabina és Salamon Bálint ecettel, szódabikarbónával fújt fel lufit Fotó: Katona Tibor

A középiskola fizikatanára a matematika–fizika munkaközösség vezetőjével, Kulcsárné Kalamár Zsuzsannával évek óta szervezi a bemutatót. Az idei szórakoztató és tanulságos megméretésre öt település általános iskolájából 15 diák érkezett, és több tucatnyi kísérletet mutatott be. A bevezetőben említett almák savas akkumulátorként adták az áramot, az ecet és a szódabikarbóna szén-dioxidot fejlesztett, a folyadék felületi feszültsége pedig az emeléshez biztosította a kohéziós erőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában