A tábornok emlékére

2018.11.17. 12:00

Bottyán Jánosra emlékeztek Lentiben

A Szépkorúak Civil Szervezete Bottyán-napi megemlékezést tartott a kuruc generális Átkötő utcai szobránál tegnap.

Korosa Titanilla

Bottyán János Átkötő úti szobránál Zakariás Zoltán nyugállományú alezredes mondott beszédet Fotó: Korosa Titanilla

Az ünnepségen nyugállományú katonák, civil szervezetek tagjai és diákok is részt vettek. Bertainé dr. Paczolai Ilona versbe foglalva elevenítette fel Bottyán János életútját, harcait, sikereit, majd Zakariás Zoltán nyugállományú alezredes mondott beszédet.

– Jeles nap a mai, Bottyán János kuruc tábornok 1704. november 16-án foglalta el Érsekújvárat, győzelmet aratva az osztrák császári csapatok felett. Ezt a napot választotta ünnepnapjává az egykor Lentiben állomásozó 26. Bottyán János Gépesített Lövészdandár – mondta Zakariás Zoltán, majd szólt Bottyán generálisról, akit a szabadságharc legeredményesebb és leghősiesebb tábornokának nevezett, kinek alakjához már-már a mesék határait súroló legendák kapcsolódnak.

Bottyán János Átkötő úti szobránál Zakariás Zoltán nyugállományú
alezredes mondott beszédet Fotó: Korosa Titanilla

Az ünnepségen megemlékeztek a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubjának nemrég elhunyt elnökéről, Barta Ödönről is.

A szónok gondolatai után az önkormányzat képviseletében Drávecz Gyula alpolgármester, valamint a megemlékezés résztvevői elhelyezték koszorúikat, mécseseiket az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában